Az ELTE doktorandusza nyerte az Országos IT Megmérettetést

2018.12.12.
Az ELTE doktorandusza nyerte az Országos IT Megmérettetést
Idén másodszor rendezték meg az Országos IT Megmérettetés elnevezésű, tíz héten át tartó online informatikai versenyt. A 2600 jelentkezőből hétszáznak sikerült minden kihívást teljesítenie, közülük végül Borbély Zsófia, az ELTE Informatikai Kar doktorandusza bizonyult a legjobbnak.

Idén 2600-an jelentkeztek a tíz héten át tartó online informatikai versenyre, amelyen a résztvevők 24 különböző területen mérték össze tudásukat. Belekóstoltak egy új gyártósor robotjának tervezésébe, chatbotot fejlesztettek, megmutatták, hogy képesek komplett, adattárház-alapú rendszerek megtervezésére és elkészítésére, és Java Script-gurukként egy fiktív pénzintézet internetbankjának fejlesztésére is vállalkoztak. Akik eljutottak az IT biztonság utolsó fordulójának jó megoldásáig, 9,7-re értékelték a feladatok nehézségi fokát, a legnehezebbnek az Android programozást ítélték, ezt követte a beágyazott rendszerek kategória versenyfeladata. A 2600 jelentkezőből végül 700-nak sikerült minden megmérettetésen jól teljesítenie. A feladatok hitelesítőjeként 19 cég csatlakozott a versenyhez, hogy megmutassák: az IT sokszínű, szinte végtelen lehetőségeket rejtő szakma, amelyben azok is megtalálhatják a számításukat, akik ma még erre nem is gondolnak.

A versenyzők közül az ELTE Informatikai Doktori Iskolájának PhD-hallgatója, Borbély Zsófia bizonyult a legjobbnak: nyolc témában került az első tízbe, így ő repülhet a németországi Augsburgba, a KUKA központi gyárába, ahol megismerkedhet a cégnél alkalmazott technológiai megoldásokkal. Magyarország legsokoldalúbb informatikusa a Tesztautomatizálás, a Java Innovation és a Python kategóriákban is learatta a babérokat, így 85 társa közül övé lett „A legkiválóbb női versenyző” cím is. Zsófia informatikus családba született, így egyértelmű volt számára a pályaválasztás. Mesterszakos diplomáját a BME Informatikai Karán szerezte meg, 2017 óta pedig az ELTE PhD-hallgatója.

"A legkiválóbb női versenyző" különdíját Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja adta át, aki az ünnepélyen úgy fogalmazott: „Kezd megdőlni az a sztereotípia, hogy az informatika fiús szakma”. A dékán reményei szerint az ilyen versenyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az esélyegyenlőség alapvető és kikerülhetetlen értékmérő szemponttá váljon a kutatásfejlesztés és innováció valamennyi területén. 

Ez egy olyan pálya, ahol a megszerzett tudás akár egy-két év alatt is elévülhet. Folyamatos fejlődési igény, tanulás, játékos kedv, kíváncsiság és tenni akarás: akik végigcsinálták a versenyt, azokban mindez megvan, mi őket kerestük, velük szeretnénk példát mutatni – mondta Pulay Gellért, a verseny főszervezője. 

A verseny második helyezettje Fejér Attila lett, aki a Java Enterprise Edition és a JAVA (Spring, Hibernate, JPA) kategóriákban is nyert, további négyben pedig pontszerző helyen végzett. A harmadik hely Szőke Zoltáné, aki az Oracle SQL – PL/SQL programozás és az AWS – Big Data idei mesterének mondhatja magát további öt helyezése mellett.

Az IThon.info csapata 2017-ben indította el az Országos IT Megmérettetés kezdeményezést azért, hogy bemutassák a szakma sokszínűségét, kedvet csináljanak hozzá másoknak is, valamint megkeressék és reflektorfénybe állítsák az arra érdemes szakembereket. A 2019-es versenyre már most lehet regisztrálni, tavasszal pedig a tervek szerint meghirdetik a nagy IT Összefogást, ahol cégek csapatostul nevezhetnek weboldalak akadálymentesítésére.

Forrás: ELTE IK, IThon.info
Fotó: Nagy Szabi