Az ELTE fizikusai is segítik a koronavírussal kapcsolatos adatok megosztását

2020.04.27.
Az ELTE fizikusai is segítik a koronavírussal kapcsolatos adatok megosztását
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen április 20-án bejelentette, hogy nemzetközi kutatói összefogással – többek között az ELTE Természettudományi Kar fizikusainak közreműködésével – elindult a COVID-19 Data Platform. Az adatbázis létrehozásával a járvány hatékonyabb nyomon követését, illetve az új terápiás és megelőző megoldások fejlesztését kívánják gyorsítani.

Ursula von der Leyen beszédében kiemelte, hogy világszerte rengeteg kutatócsoport fáradhatatlanul tanulmányozza az új koronavírust, de a célt csak együttes erővel, országhatárokon és diszciplínákon átnyúló összefogással lehet elérni. Ezt felismerve, az Európai Bizottság az Európai Bioinformatikai Intézettel (EMBL-EBI) és vezető európai kutatóhelyek, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével indította útjára COVID-19 Data Platformot.

Az európai COVID-19 adatplatform vizuális ábrázolása. (Spencer Phillips/EMBL-EBI)

Az ELTE részéről a Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéken működő, Csabai István egyetemi tanár vezette kutatócsoport vesz részt a portál fejlesztésében. A platform lehetővé teszi az új koronavírussal (SARS-CoV-2) kapcsolatos adatok és elemzések megosztását, ezzel elősegítve a nemzetközi együttműködéseket, a járvány hatékonyabb nyomon követését és új kezelések, vakcinák fejlesztését.

A COVID-19 Data Platform genomikai, proteomikai és mikroszkópos adatok mellett a vírussal kapcsolatos tudományos publikációk gyűjtőhelye is egyben. Az oldal folyamatosan fejlődik a jövőben is, hogy minél egyszerűbben tudják a kutatók megosztani és elemezni adataikat.

Forrás: ELTE TTK