Az ELTE GTI az első helyen

2020.12.15.
Az ELTE GTI az első helyen
A 2021-es keresztféléves felvételin a legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetébe jelentkeztek: a mesterképzési területen ma egyeduralkodó az országban az ELTE GTI.

November 20-án zárult le a keresztféléves képzések felvételi eljárásának hitelesítési időszaka. A 2021. februárban induló szakokra összesen 6439-en nyújtották be jelentkezésüket, bő négyszázzal többen, mint tavaly ilyenkor, a mesterképzésekre jelentkezők száma pedig több mint ezer fővel nőtt.

A keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények szinte csak a mesterképzéseket hirdették meg állami ösztöndíjas formában, így végül a mesterképzésre 5535-en, alapképzésre pedig 754-en jelentkeztek, ebből mindegy 5204-en állami ösztöndíjas képzésre. A mesterképzések első helyes jelentkezéseit figyelembe véve idén is a gazdaságtudományi és a műszaki szakok a legnépszerűbbek. A legtöbben a vezetés és szervezés képzést választották, második helyen a gépészmérnöki képzés, míg a harmadik helyen a mérnökinformatikus szak szerepelt.

Az idei listát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézete vezeti, ahova

összesen 802 fő adta be jelentkezését, közülük 586-an elsőként jelölték meg az intézményt.

A második helyen álló Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara áll, ide 588-an jelentkeztek, ebből 506-an első helyen, a harmadik helyezett pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Kara, amelynek szabad helyeire 553-an pályáztak, ebből 344-en szeretnének elsősorban ide bekerülni. A 4–6. helyen a BME gépészmérnök-képzése (467/387), a Szent István Egyetem gazdasági szakjai (449/213) és Corvinus képzései (410/316) állnak. 

Az ELTE GTI ma egyeduralkodó az országban a mesterképzési területen. Nemcsak a mostani keresztféléves felvételinél, hanem az idei összes első helyes jelentkezést tekintve is a legnépszerűbb hazai mesterképzőhely, idén mintegy 1500-an szerettek volna ide bejutni. Mesterszakjai külön-külön is piacvezetők. 

A keresztféléves felvételek ügyintézési időszaka december 12-én elindult, a felvételi benyújtását követően megszerzett dokumentumok másolatai (például felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) 2021. január 11-ig tölthetők fel. Szintén január 11-ig van a jelentkezőknek lehetőségük – szükség esetén – egy alkalommal módosítani a jelentkezési sorrendet.

Forrás: eduline