Az ELTE innovatív hallgatói 2021-ben

2021.06.30.
Az ELTE innovatív hallgatói 2021-ben
Az ELTE Innovációs Központ hagyományos ötletpályázatán az ELTE-re jellemző sokszínűség jegyében a GTI, az IK, a PPK és a TTK kiemelkedő hallgatóit is díjazták.

Az Innovatív Hallgatói Ötletpályázat célja az ELTE-s hallgatók saját, innovatív ötletein alapuló projektjeinek beindítása anyagi és szakmai támogatás nyújtásával annak érdekében, hogy elképzeléseiket a társadalom számára hasznos és piacképes megoldássá formálhassák. Kategóriai megkötés nincsen, az ELTE Innovációs Központ kiírására az ötletek bármilyen tudományterületről származhatnak. A két fordulós kiválasztásnál fontos szerepet játszik az ötlet újszerűsége, innovációtartalma és megvalósíthatósága, valamint meggyőző előadása is. A legjobbnak ítélt csapatok 100.000–400.000 Ft közötti díjazásban és értékes különdíjakban részesültek.

2021-ben az 1. helyezett pályázat a Smart Tables (főpályázó: Sőnfeld Álmos, IK), a 2. a PetWiseCare - Responsible Pet- and Farmsitting (főpályázó: Paulik Dominik, GTI), a 3. pedig a FESTPLORER - Eszköz a jövő fesztiváljának (főpályázó: Ficzere Tamás, PPK) lett. Négy további projektet különdíjjal értékelt a zsűri. Az elismeréseket az ELTE Innovációs Napjának kezdetén adta át Borhy László, az ELTE rektora.

A Smart Tables csapata egy olyan szoftverfejlesztést automatizáló eszközön dolgozik, amely az informatikai fejlesztések egy jó behatárolt spektrumát fedi le. Ezzel az eszközzel képesek lesznek egy olyan üzleti modellt létrehozni, amellyel egy informatikai fejlesztést igénylő vállalat életében a fejlesztés és a szolgáltatás igénybevétele az eddigiektől jelentősen eltér majd. Az informatikai fejlesztések jelentős százalékát képesek lesznek automatizálni, ezáltal a fejlesztési költséget, a szükséges időt és kompetenciát is közel nullára csökkenteni. Így lehetővé teszi, hogy az ügyfeleik havidíjas rendszerben érhessenek el informatikai fejlesztéseket.

A PetWiseCare - Responsible Pet- and Farmsitting - A felelős állattartókért projekt elsődleges célja a társ- és haszonállattartók mindennapi életének a megbízható, szakszerű megkönnyítése. Változatos kínálattal, a piacot széleskörűen lefedve kíván segítő kezet nyújtani nemcsak gazdik/gazdák, de az állatokkal - akár teljes, akár másodállásban - foglalkozni vágyó emberek (szitterek) számára is, hogy olyan munkát láthassanak el, amit szeretettel és szakértelemmel tudnak végezni.

A FESTPLORER - Eszköz a jövő fesztiváljának 21. századi, közösségi élményen alapuló fesztiválapplikáció, amely egy klasszikus kincskereső játékon keresztül képes nagy fesztiváloknak különböző személyre szabott szolgáltatásokat nyújtani. Az újítást elsősorban már meglévő koncepciók innovatív egybegyúrása és újragondolása jelenti. A városokban már sokszor bizonyított kincskereső játékot helyezték át a nagy fesztiválok helyszínére, ezáltal egészen új szintre emelve az ott megélt közösségélményt, közben olyan problémákat oldva meg, amivel a nagy fesztiválok évek óta küzdenek.

Társadalmi Innovációs Különdíjat kapott Juhász Bence (GTI) Mentális Monitor (MeMo) nevű innovációs ötlete, amely a világon egyedülálló szolgáltatásötlet a demencia betegség korai észlelésére és progressziójának lassítására. A Leginnovatívabb Együttműködés Különdíját kapta Zábó András (TTK) és társai CseperedŐ - Velünk a kezdet is gyerekjáték! nevű ötlete, amelyben egy gamifikált mobilapplikációval csökkenthető a várandósságban és első 3 évben gyökerező, de csak később, a serdülő- vagy fiatal felnőttkorban megjelenő problémák száma és súlyossága (például a tanulási- vagy kötődési problémák).

Startit @K&H startup inkubátor különdíjban részesült Seregély Máté (GTI) Going To Be nevű ötlete, amely a diákok továbbtanulási és karrierdöntéseit hivatott teljeskörűen támogatni azzal, hogy konkrét munkakörökbe nyerhetnek betekintést valódi cégeken keresztül, és az internetes platformon minden információt és ismeretanyagot egy helyen, központosítva érhetnek el. Szintén Startit @K&H startup inkubátor különdíjat kapott Tóth István András (GTI), az Internity egy olyan komplett inkubátor és tudásközpont alapú szoftver megoldást tervez fejleszteni, amely segíti az egyetemistákat a karrierjük beindításában és a vállalatokat a összeköti a legideálisabb junior jelentkezőkkel. A különdíjjal jutalmazott csapatok a Start it @K&H startup inkubátor legközelebbi, 2021. őszi kiválasztási folyamatában automatikusan a döntő körbe (Pitch Day) kerülnek; az ötlet kidolgozására pedig a Start it @ K&H által biztosított legalább 3, 60 perc időtartamú egyéni szakmai konzultáció útján nyílik lehetőségük.