Az ELTE innovatív hallgatóit is támogatja a HSUP

2021.04.29.
Az ELTE innovatív hallgatóit is támogatja a HSUP
Mintegy 300 ELTE-s hallgató vágott bele a Hungarian Startup University Program képzésébe, a II. félévben a 10 legjobb ötlet továbbfejlesztésén dolgoznak.

2020 őszén az ELTE is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által szervezett Hungarian Startup University Programhoz (HSUP), mely egy online, egyetemi startupképzés. A HSUP célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, közös oktatási platformon keresztül. A program két, egymás követő félévben meghirdetett, egymásra épülő tematikájú innovációs/startup témájú kurzusból áll. A Program keretében 2020 őszén mintegy 300 ELTE-s hallgató csatlakozott a képzéshez.

A 2 féléves e-learning kurzus első félévében az innovatív gondolkodásmód, a startup világ megismerése került a fókuszba. A 7 alapozó modulra osztott képzés bemutatta az innováció, a startup ökoszisztéma alapfogalmait; az ötletelés és a validáció folyamatát a Lean startup módszertan alapján; az üzleti és pénzügyi tervezés alapjait; a piacra lépési stratégia felépítésének folyamatát, piacelemzéssel, termékpozícionálással és versenytárs ismeretekkel; a szellemi tulajdonnal kapcsolatos alapfogalmakat; a befektetési szinteket és folyamatokat; valamint a pitch felépítését és tartalmi elemeit.

Az I. félév zárásaként a hallgatóknak lehetőségük volt saját üzleti ötletükkel pályázni egy ún. „one pager” kidolgozása révén az ötlet támogatására és megvalósítására. Összesen186 db ELTE-s pályázatot nyújtottak be, melyet az ELTE innovációs szakértőiből álló szakmai zsűri bírált el és végül kiválasztotta a 10 db ELTE-s ötletet.

A díjazott ELTE-s HSUP projektek:

SKINLIKE (Kuti Álmos, GTI)
Az újonnan megalkotott innovatív, vegán és fenntartható bőrszerű anyag használatával, egyedülálló és eco-friendly, contemporary designer táska brand épül.

DesszertBox (Tóth Anita, BTK)
A DesszertBox segítségével bárki könnyedén készíthet mutatós és finom süteményeket úgy, hogy közben nemcsak a bevásárlásra, de az előkészületekre szánt időt is megspórolhatja.

CseperedŐ (Zábó András, TTK)
A családtervezés és a gyereknevelés első éveinek támogatása egy mobilapp segítségével, mely a pszichológia által már feltárt tudást juttatja el a szülőkhöz.

Internity (Tóth István András, GTI)
Az Internity egy inkubátor és tudásközpont alapú szoftver, amelynek célja segíteni az egyetemistákat karrierjük beindításában.

EthiCoin (Ruttkay Zoltán, GTI) - ethicoin.hu
A "törődő" állampolgárok fizetőeszköze.

Urdisco / Urban Discovery (Szécsényi Márton, IK)
Mobil alapú tourist guide applikáció, amelynek segítségével a turisták egy történeten keresztül fedezhetik fel környezetüket.

CBD Kávé (Kutifa Veronika, GTI)
Exkluzív kávétermékek természetes CBD-vel a hosszan tartó koncentrációs hatás kedvéért és a koffein negatív mellékhatásainak csökkentéséért.

Rechtler (Rónyai Áron, ÁJK)
E-learning platform a jogszabály-tanulás megkönnyítésére, elsősorban joghallgatóknak, szakvizsgára készülőknek.

Hatékony hajtáskezelés a szőlőben (Maróti Bálint, GTI)
Az intenzív hajtásnövekedésnek óriási élőmunka-igénye van, ami ebben az időszakban szűken áll rendelkezésünkre. Az aktív huzal alkalmazása a szőlőben drasztikusan csökkenti ezt az élőmunka-igényt.

Base Data as A Service (Sőnfeld Álmos, IK)
Központosított törzsadat-szolgáltatás kis, közép és nagyvállalatok számára.

A felsorolt 10 ELTE-s ötlettel együtt a Program keretében országosan összesen 93 projekt (21 felsőoktatási intézményből) kapott támogatást, a II. félévben ezek továbbfejlesztésén dolgoznak a hallgatók, csapatokba rendeződve. Az NKFIH által a Program megvalósítására dedikált támogatás keretében a nyertes ötletgazdák és a kiválasztott ötletekhez csatlakozott csapattagok fejenként

havi 150.000 Ft ösztöndíjban részesülnek 4 hónapon át.

A sikeres üzleti tervezést és projektfejlesztést valamennyi csapat esetében egy választott szakmai mentor támogatja. A  II. félév végén a legjobbnak bizonyuló csapatok lehetőséget kapnak a nyilvános, inkubátoroknak és befektetőknek szóló bemutatkozásra, ahol akár további finanszírozást is szerezhetnek projektjük folytatásához.

Mit nyújt mindehhez az ELTE? 
Az ELTE HSUP Program a kötelező adminisztratív asszisztencia ellátása mellett két tapasztalt innovációs-szakmai mentort biztosít (Kerémi Zsuzsanna és Tarcsi Ádám személyében) a HSUP platformon a nyertes csapatoknak.

Emellett a már több mint 5 éve eredményesen működő "Startup ELTE-seknek" kurzus az idei évben a HSUP nyertesek számára dedikált módon zajlik. A képzés az eddigi évek tapasztalataira építve célzott inkubációs programot valósít meg a mentorálás elve alapján, coaching technikákkal támogatva az ELTE vezetésű, HSUP-ban nyertes csapatokat. A kurzus célja, hogy a HSUP Program által nyújtott elméleti tudást személyre szabva ültessék át a gyakorlatba, és releváns további iránymutatást adjanak a résztvevő csapatoknak mind a szakmai ismeretek bővítése révén, mind releváns iparági szakértők bevonásával és a résztvevők összekapcsolásával – egyúttal magát a kurzust is továbbfejlesztve.

A HSUP Program keretében az ELTE StartupLab bevont mentorai az alábbi témakörökben segítik szakmai közreműködésükkel a nyertes csapatokat: piackutatás, vevői perszóna, customer journey mapping, business planning, go-to-market strategy, online marketing, pricing strategy, financial investment, jogi tanácsadás, pitching, storytelling vagy akár a conflict management.

További információk, kapcsolat az ELTE HSUP Program Facebook-oldalán.

A HSUP Program részeként, az NKFIH Hivatal szervezésében számos további innovatív szervezet és cég partnerként csatlakozott különböző felajánlásokkal annak érdekében, hogy támogassák a jövő tehetségeit és segítsék a legjobb hallgatói ötletek megvalósítását.

További információk a HSUP Programról