Az ELTE is részt vesz a Szombathely 2030 programban

2021.09.23.
Az ELTE is részt vesz a Szombathely 2030 programban
Digitális módszertani központot hoz létre a Savaria Egyetemi Központban az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Szombathely 2030 elnevezésű gazdaságfejlesztési program keretében. Az együttműködési megállapodást 2021. szeptember 6-án írták alá.  

A Szombathely 2030 Program keretében a jövőbe fektet Szombathely városa, ennek érdekében három egyetemmel, köztük az ELTE-vel és többek között a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesülettel írt alá együttműködési szerződést a vasi megyeszékhely. A program fókuszában az oktatás- és kutatásfejlesztés áll, megcélozva ezzel Szombathely sikeres ipari szerkezetváltását és az egészségipar megtelepülését. 

Nemény András, Szombathely polgármestere kifejtette: az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem, valamint a tudományos és technológiai ismeretek hasznosítását célul kitűző szervezetek közös munkája példaértékű, Magyarországon egyedülálló lehetőséget jelent.  

Az ELTE részéről Borhy László rektor megbízásából Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa vett részt az aláírási ceremónián, és arról beszélt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a projektben digitális módszertani központot kíván létrehozni szombathelyi campusán.

„Az oktatási környezet átformálása rendkívül komplex feladat, megoldása megkívánja a közoktatás, a felsőoktatás és a felnőttképzés koordinált, azonos elvek alapján történő digitális átalakulását. Az ELTE Savaria Egyetemi Központban létrehozandó mintaprojekt digitális módszertani, oktatásmódszertani fejlesztések által Szombathely lakosságának, a vállalkozói szféra szereplőinek és legfőképp a pedagógusképzésben részt vevő hallgatóknak a szemléletformálása és kompetenciáik aktív fejlesztése érdekében digitális módszertani központot hoz létre” – mondta el a rektori biztos.

A leendő központ tevékenységei között szerepel tananyagok kidolgozása, képzési programok szervezése, szakmai tanácsadás, kutató- és fejlesztőmunkákban, projektekben való részvétel (gazdaságtudományi, sport- és egészségtudományi, pszichológia, pedagógia, műszaki és informatikai tudományokban) az ipar és a társadalom szereplőinek igényei szerint, velük együttműködve. Feladata lesz még a Savaria Egyetemi Központban művelt tudományterületek népszerűsítése, workshopok szervezése az ipari partnerek bevonásával, valamint tudományos és ismeretterjesztő cikkek publikálása.

A rendezényen Miseta Attila János, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet irodavezetője, Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület ügyvezető igazgatója és Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. tudományos igazgatója is méltatta az együttműködést.

A tervek szerint 9 milliárd forintból épülhet meg az északi iparterületen az a kutatás-fejlesztési és oktatási központ, amelyhez nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezet is kapcsolódik. A kutatói együttműködésre pedig további 2 milliárd forintos fejlesztési forrás is várható.

A felek a Kutatási és Innovációs Központok Európai Hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot is ellátták kézjegyükkel, annak érdekében, hogy a program írásakor megkezdett hatékony közös munka a projektek megvalósítása során folytatódjon. 

Forrás: ELTE SEK / SzTV