Az ELTE jogi karán is tovább segítik a felvételizőket

2020.04.06.
Az ELTE jogi karán is tovább segítik a felvételizőket
Nem adja fel a próbaérettségit az ELTE ÁJK-n működő Felvételi Előkészítő Bizottság a járvány idején sem, a szóbeli gyakorlását is online tartják. 

Hosszú évek óta a legnépszerűbb budapesti felvételi előkészítők közé tartozik magyarból és történelemből az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán bő ötven éve működő Felvételi Előkészítő Bizottság kurzusa. Az önkéntes diákszervezet oktatói a kar jogász és politológus hallgatói közül kerülnek ki egyéves felkészülés, szigorú rosta és a hospitálást követő beszavazás után. Évente 70–110 középiskolással foglalkoznak szeptembertől áprilisig heti rendszerességgel kiscsoportos foglalkozásokon, majd a jelentkezőkkel a tavaszi szünetben egyhetes intenzív tábor keretében személyre szólóan kidolgozzák az összes emelt- és középszintű szóbeli tételt történelemből és irodalomból. Azt mondják, aki ezt a tábort túléli, jól fog szerepelni az érettségin.

A FEB-es előkészítőt tanár és tanítvány közvetlen viszonya teszi hatékonnyá: az oktatás során figyelembe veszik a diákok felvételi célját, egyéni felkészültségét és motivációit, sőt még az időbeosztását is. Ha valaki nem tud elmenni a szokásos órájára, bepótolhatja egy másikon, és a távolabb lakóknak szerveznek levelezős kurzust is. Az oktatókhoz tanórán kívül is lehet fordulni, a hatnapos tábor végén pedig egyáltalán nem könnyű és személyre szabott próbaérettségit is tartanak. A FEB oktatói alig egy-két évvel idősebbek csak tanítványaiknál, mégis túl vannak már – ráadásul sikeresen – azon a próbatételen, amelyik a középiskolások előtt tornyosul. Nemcsak  naprakész információkkal, hanem személyes tapasztalatokkal is tudják őket orientálni, segíteni, motiválni.  Az aktuális érettségi követelményrendszerhez igazodva ráadásul évről évre maguk is állítanak össze teszteket és esszéfeladatokat.

A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel a FEB nagyon gyorsan teljesen online oktatásra állt át, kihasználva a már meglévő levelező oktatásból adódó előnyét. Kidolgozták tanítványaiknak mind a történelem, mind az irodalom érettségi írásbeli, illetve szóbeli tematikájának megfelelő tételeket, ezenkívül – idén először – összeállítottak egy új, a történelem érettségihez szükséges, jogi alapismereteket tartalmazó csomagot is oktatóvideókkal. A teljes érettségi csomagban vannak kvízek, tesztek és próbaérettségik, és a résztvevők online szóbeli és konzultációs lehetőséget is kapnak.

Az  online oktatás már folyik, de a FEB idei nagykönyvét a nagyobb könyvesboltokban bárki megvásárolhatja.