Az ELTE közleménye a hallgatói informatikai rendszert ért támadásról

2023.04.26.
Az ELTE közleménye a hallgatói informatikai rendszert ért támadásról
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem értesíti hallgatóit és oktatóit, hogy az április 26-án az esti órákban történt, több hazai egyetemet is érintő informatikai incidens miatt az ELTE a Neptun rendszer ideiglenes leállításáról döntött.

Az egyetem megkezdte az eset kivizsgálását és megteszi az ilyenkor szükséges informatikai biztonsági és egyéb lépéseket. A rendszer újraindításáig hallgatóink türelmét kérjük, egyben felhívjuk figyelmüket, hogy rendszeren belül érkezett hamis – nem az üzemeltetőtől származó – levelekre semmiképpen ne válaszoljanak.

Április 27. 

Az esetet az Egyetem informatikusai az éjszaka folyamán kivizsgálták, és megállapították, hogy egy ELTE-s Neptun-kóddal és jelszóval visszaélve (phishing) hamis üzenetek kerültek kiküldésre. Az érintett ELTE-polgár Neptun-hozzáférését blokkolták, és mivel a rendelkezésre álló információk alapján további incidens nem áll fenn, a rendszer webes felületét újra elérhetővé tették mind az oktatók, mind a hallgatók számára.

Az Egyetem felhívja a Neptun-felhasználók figyelmét, hogy 

  • jelszavaikat semmiképp se osszák meg másokkal;
  • az elte.hu címein található weboldalakon kívül semmilyen más, nem ELTE-s címen üzemelő weblapba soha ne írják be a Neptun jelszavukat, még akkor sem, ha az nagyon hasonló a valós ELTE megjelenéshez;
  • tekintettel az adatvédelmi incidensre, lehetőség szerint változtassanak jelszót.