Az ELTE laborjában „edzett” a kémia nagydíjas középiskolás

2017.04.04.
Az ELTE laborjában „edzett” a kémia nagydíjas középiskolás
A Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciáján kiválóan szerepelt Károly Csaba Kristóf, tizenegyedik osztályos diák, aki az ELTE Kémiai Intézetében készült fel a versenyre.

A tanuló a megmérettetésen a Mössbauer-spektroszkópiáról, ezen belül a vas-sókkal impregnált műgyanták pirolízistermékeinek Mössbauer-fázisanalíziséről számolt be. Munkáját, mely a spektrumok felvételét, kiértékelését és az eredmények értelmezését foglalta magába, az ELTE TTK Kémiai Intézet Magkémiai Laboratóriumában végezte Homonnay Zoltán professzor témavezetésével. A vizsgált rendszerrel kapcsolatos szakmai segítséget és a mintákat a Szervetlen Kémiai Tanszék vezetője, Pasinszki Tibor biztosította.

Károly Csaba Kristóf a Kémia Szekció nagydíját hozta el a versenyről, és megkapta a Rotary Klub 100 ezer forintos ösztöndíját. Ezzel a 15 szekcióban zajlott országos verseny legeredményesebbje lett. Az ambiciózus fiatal, aki a Kutató Diákok Mozgalmán keresztül jutott el az ELTE laboratóriumába, az egyetem kémia szakán szeretné majd tanulmányait folytatni.