Az ELTE matematikusa a Fiatal Kutatók Akadémiáján

2020.04.22.
Az ELTE matematikusa a Fiatal Kutatók Akadémiáján
A 40 év alatti kutatókat tömörítő szervezet  2020. március 3-án tagjai közé választotta Terpai Tamást, a TTK Analízis Tanszék adjunktusát.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Tagválasztási Bizottsága legutóbbi ülésén 12 új tagot nevezett meg, köztük 5 kutatónőt. Az ELTE-ről most egyedüliként Terpai Tamás kerülhetett a 2019 májusában megalapított szervezet tagjai közé, ahol eddig hat ELTE-s oktató-kutató kapott helyet:

  • Kubinyi Enikő etológus, az Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa
  • Schlosser Gitta vegyész, az Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa
  • Ősi Attila paleontológus, az Őslénytan Tanszék vezetője
  • Sík Domonkos szociológus, a Szociológia Intézet oktatója
  • Solymosi Katalin növénybiológus, a Növényszervezettani Tanszék oktatója
  • Szöllősi Gergely fizikus, a Biológiai Fizika Tanszék adjunktusa

A szervezet tagjának az jelölhető, aki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületének tagja és első PhD-fokozatának megszerzése óta kevesebb, mint 12 év telt el, valamint taggá válása évében még nem tölti be 40. életévét. Az FKA induló taglétszáma 24 fő, közülük tízen az MTA Fiatal Kutatók Eseti Bizottságában közreműködő, az életkori kritériumoknak megfelelő kutatók, tizennégyen pedig az MTA Fiatal Kutatók Eseti Bizottságához beérkező javaslatok alapján a tudományterület, nem és földrajzi régió figyelembevételével megválasztott tagok. A Fiatal Kutatók Akadémiája első lépésben évente 12 új taggal bővül, akik reprezentálják az élettudományok, humán- és társadalomtudományok, valamint a természettudományok szakterületeit. Amint a szervezet létszáma eléri a 60 főt, évente csak annyi tag kerülhet be, ahánnyal biztosítható a 60 fős taglétszám. A tagok teljes listája az MTA honlapján olvasható.

Az MTA elnökének és tagjainak támogatása mellett, 2019 májusában megalapított FKA arra törekszik, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit, és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a társadalom szélesebb rétegei felé történő minőségi tudományos ismeretterjesztés is, az Akadémia céljaival és küldetésével összhangban.

Forrás: ELTE TTK