Az ELTE-n rendezik az UNICA éves közgyűlését

2017.11.10.
Az ELTE-n rendezik az UNICA éves közgyűlését
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ad otthont az UNICA nemzetközi hálózat 27. éves közgyűlésének és a hozzá kapcsolódó Rectors Seminar konferenciának 2017. november 15–17. között. A találkozó utolsó napján megrendezett rektori tanácskozáson a felsőoktatás társadalmi dimenzióit vizsgálják meg a résztvevők, kitérve a felelősségvállalásra és az ehhez kapcsolódó kihívásokra. A szervezet egyetemvezetőinek ülését Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, valamint Luciano Saso professzor, az UNICA hálózat elnöke nyitja meg.

Az UNICA (Network of Universities from the Capitals of Europe) az európai fővárosok egyetemeit tömörítő hálózat, melyet 1990-ben alapítottak, jelenleg 35 főváros 46 egyetemét fogja össze. A hálózaton belül különböző munkacsoportok működnek, többek között az EduLab, City-University Cooperation, International Relations Officers. A hálózat konferenciákat, találkozókat, munkacsoport-üléseket szervez, melyek egy részén a tagegyetemek hallgatói is részt vehetnek.

Az ELTE-n most rendezett közgyűlés kiemelt fontosságú, mivel az európai fővárosok egyetemeinek rektorai és képviselői mellett az Európai Bizottság munkatársa is részt vesz az eseményen. A programsorozat első napján a hálózat vezető testülete ülésezik (Steering Committee meeting), ezt követi november 16-án a közgyűlés, amelyen a hálózat tagegyetemeinek vezetői vesznek részt és megválasztják a Steering Committee tagjait.

A közgyűlést párhuzamos találkozók és kulturális program egészítik ki, utóbbi keretében a résztvevők megismerhetik az ELTE különböző egységeit, többek között a Természetrajzi Múzeumot, az Egyetemi Könyvtárat és az EIT Digital budapesti központját.

A program harmadik napján, november 17-én rendezik meg a rektorok tanácskozását (Rectors Seminar), melynek témája az egyetemek társadalmi felelősségvállalása és a felsőoktatás társadalmi dimenziója. Az ülésen plenáris előadást tart Sophia Eriksson-Watershoot, az Európai Bizottság "Education, Youth, Sport and Culture főigazgatósága „Youth, Education and Erasmus+” osztályának megbízott osztályvezetője. A rendezvény pénteki napja nyitott az érdeklődök számára.