Az ELTE-n találkoznak 2020-ban Európa régészei

2019.08.29.
Az ELTE-n találkoznak 2020-ban Európa régészei
Együttműködési szerződést kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel az Európai Régészek Szövetsége 26. (éves) konferenciájának szervezésére. A találkozóra több mint 2000 európai szakembert várnak.

Az 1994-ben alakult Európai Régészek Szövetsége (European Association of Archaeologists / EAA) az európai régészeti kutatás fejlesztésével, az európai régészeti örökség kezelésének és értelmezésének elősegítésével, a régészeti munkák szakmai irányelveinek kialakításával és a régész szakma érdekeinek előmozdításával foglalkozik. Tagsága számára évente máshol találkozót szervez a szakma aktuális kérdéseinek megvitatására, a programot a helyi jellegzetességeknek megfelelően alakítva.

2020 augusztusában az EAA Budapesten tartja 26. éves találkozóját, melyre várhatóan több mint 2000 résztvevő érkezik.

A budapesti konferencia mottója: „Networking!”.

Mint az EAA felhívása kifejti, Budapest a Pannon-medence szívében olyan területen fekszik, ahol mindig is nagy volt az átjárás, a legkülönfélébb kultúrák kerültek kapcsolatba egymással, Magyarország már a múltban „kommunikációs központtá” vált, s ezt a pozícióját mindmáig őrzi – ennek köszönhető a magyar örökség sokszínűsége. A transzmodern társadalmakban a globalizáció velejárójaként különös jelentőségre szert tett „networking” (vagyis hálózatiság) az emberi társadalmak örök sajátossága. A régészet minden más tudománynál jobban bizonyítja ezt: a tárgyak és intézmények között is létező kapcsolatok kötnek mindannyiunkat a valósághoz.

A konferencia fő szervezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben. Budapesten legutóbb 1876-ban rendeztek nagyobb nemzetközi régészkonferenciát; 2020-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem egészen más körülmények között mutathatja meg elköteleződését a régészethez és az európai kulturális örökséghez.

A szervező intézmények vezetői 2019. augusztus 12-én az ELTE Rektori Hivatalában együttműködési megállapodást írtak alá. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt az ELTE részéről Borhy László rektor és Anders Alexandra tudományos főmunkatárs, a Magyar Nemzeti Múzeum részéről Varga Benedek főigazgató és Fábián Szilvia főosztályvezető, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. részéről Madaras Bence vezérigazgató és Kreiter Eszter igazgató.

További információk a konferenciáról