Az ELTE-n találkoztak a CENTRAL képviselői

2016.06.01.
Az ELTE-n találkoztak a CENTRAL képviselői
A 2014-ben alakult nemzetközi egyetemi hálózat, a CENTRAL (Central European Network for Teaching and Research in Academic Liaison, Közép-európai Oktatási és Tudományos Hálózat) vezetői 2016. május 25–26. között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanácskoztak. A Governance Meetingen a Humboldt Egyetem, a Bécsi Egyetem, a Károly Egyetem, a Varsói Egyetem és intézményünk képviselői megvitatták az előző év eseményeit, valamint a következő időszak feladatait is.

Az első napon a hálózatot az adott egyetemen koordináló munkatársak találkoztak. A 2015-ös év eseményeiről – Governance Meeting, Staff Week, futó projektek – a Humboldt Egyetem munkatársai számoltak be. Tavaly októberben az ELTE Egyetemi Könyvtár munkatársai vettek részt a könyvtárosoknak szervezett sikeres workshopon, a résztvevők azóta külön programot is szerveztek. Az idei évben induló programok közül kiemelkedik a CENTRAL Kollegs, amelynek keretében az egyetemek fiatal kutatókat és 3-4 fős hallgatói csoportot küldenek egy találkozóra, amely után otthon kutatnak, és elektronikusan tartják a kapcsolatot a kutatópartnerekkel: a 2017-es évben a migráció lesz a fő téma. A 2016-os év új programja a Cluster meeting is, amelyen a partneregyetemek 3-3 projektvezetője találkozik Berlinben. A jövő évtől a tagegyetemek számára a projektekhez szabott akciótervek is készülnek.

Május 26-án a partneregyetemekről érkező vezetők vitatták meg a hálózat legfontosabb aktualitásait. A résztvevőket Mezey Barna, Egyetemünk rektora köszöntötte, a nyitóelőadást Erdődy Gábor nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes tartotta. A projektbeszámolókat Hegedűs Rita és Christian Voß (Humboldt Egyetem) professzorok és Szili Katalin lektorátusvezető (ELTE), valamint Szépvölgyi Katalin és Széles Ágnes, az Egyetemi Könyvtár munkatársai tartották.

Az ülésen döntés született arról, hogy a jövő évi Staff Week középpontjában – az ELTE által javasoltak szerint – az uniós pályázati források állnak, a 2017-es Governance Meeting rendezője a prágai Károly Egyetem lesz. A résztvevők a program zárásaként megtekintették az Egyetemi Könyvtárat.

A találkozón többek között részt vett Michael Kämper-van den Boogaart, a Humboldt Egyetem alelnöke; Jan Skrha, a prágai Károly Egyetem rektorhelyettese, Alojzy Z. Nowak, a Varsói Egyetem rektorhelyettese és Tatjana Antalovsky, a Bécsi Egyetem CENTRAL-koordinátora. Egyetemünket többek közt Mezey Barna, Erdődy Gábor, Szili Katalin, Szépvölgyi Katalin és Széles Ágnes, valamint Gaál Nóra, a Nemzetközi Iroda vezetője képviselte.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a berlini Humboldt Egyetem, a prágai Károly Egyetem, a Varsói Egyetem és a Bécsi Egyetem 2014. május 20-án hozta létre a CENTRAL (Central European Network for Teaching and Research in Academic Liaison, Közép-európai Oktatási és Tudományos Hálózat) konzorciális egyetemi hálózatot. A CENTRAL hálózat célja, hogy elmélyítse és továbbfejlessze a már meglévő regionális tudományos és oktatási együttműködéseket, kiaknázza az azokban rejlő tudományos potenciált, valamint új együttműködési lehetőségeket tárjon fel. A hálózati együttműködésnek köszönhetően az együttműködő felek mindegyike szakterületének erősségét kínálja a programban, így európai szintű, kiemelkedő tudományos kutatási és oktatási projektek születhetnek meg, közös kutatások és képzések jöhetnek létre.