Az ELTE nemzetközi asztrofizikai nagyprojektekben

Az ELTE nemzetközi asztrofizikai nagyprojektekben
10/16

2013. október 16.

MTA Székház, Képesterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

10/16

2013. október 16. -

MTA Székház, Képesterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


A Fizikai Intézet asztrofizikai kutatócsoportja projektindító előadásokon és sajtótájékoztatón mutatja be közelmúltban elért eredményeit, a LIGO számára fejlesztett műszerét, induló és futó projektjeit és együttműködéseit 2013. október 16-án az MTA-n.

AZ ELTE Fizikai Intézetében a 2000-es évek eleje óta dinamikusan fejlődik az asztrofizikai kutatócsoport. Az Eötvös International Research School in Astrophysics (EIRSA) több NFÜ által támogatott projektet hajtott végre sikeresen. 2007-ben a csoport csatlakozott a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) projekthez, amelynek célja, hogy ennek az évtizednek a közepére az USA-ban lévő két detektor segítségével felfedezze a gravitációs hullámokat. A Teller Ede program keretében nyert támogatásból a közelmúltban csatlakoztak a Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) nevű égtérképező projekthez. A most induló (KTIA keretében támogatott) projekt egyik célja, hogy a jövőben megvalósuló Large Synoptic Survey Telescope (LSST) együttműködés tagjai is lehessenek. A projekt vezetője, Frei Zsolt 2012-ben az MTA Lendület programja keretében is támogatást nyert.

A 2013. október 16-i projektindító esemény célja a nemzetközi nagyprojektekben való részvétel, a közelmúltban elért eredmények, és a LIGO számára fejlesztett műszer bemutatása. Szó lesz az NFÜ támogatásával most induló KTIA projekt céljairól, a nagyprojektekben való részvétel ICT technológiákkal való támogatásáról, és az NIIFI-el való együttműködésről is.

Program

  • Bevezetőt mond Pálinkás József, az MTA elnöke
  • Frei Zsolt (projektvezető, tanszékvezető egyetemi tanár, Lendület csoportvezető, ELTE): Az ELTE nemzetközi asztrofizikai nagyprojektekben való részvétele
  • Stefán Péter (projektkoordinációs igazgatóhelyettes, NIIFI): A hazai kutatás és értékteremtés infrastruktúrája

Regisztráció
Meghívó

Időpont: 2013. október 16. 10:30
Helyszín: MTA Székház, Képesterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)