Az ELTE oktatója a SQIP Nemzetközi Bizottságának új elnöke

2021.01.06.
Az ELTE oktatója a SQIP Nemzetközi Bizottságának új elnöke
Kaló Zsuzsa, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar docense az Amerikai Pszichológiai Társasághoz tartozó Kvalitatív Pszichológiai Egyesület nemzetközi munkáját fogja irányítani.  

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association, APA) a pszichológusok legnagyobb tudományos és szakmai szervezete, amelynek 2014 óta tagja a Kvalitatív Pszichológiai Egyesület (Society for Qualitative Inquiry in Psychology, SQIP). A Nemzetközi Bizottság elsődleges célja a nemzetközi szakmai közösség összetartása, valamint a kvalitatív kutatók ösztönzése, hogy a Társasághoz csatlakozva hozzájáruljanak a pszichológiai jelenségek kvalitatív megismerésére fókuszáló módszertani irányzat népszerűsítéséhez.

„Óriási előrelépés, hogy néhány évvel ezelőtt a kvalitatív módszertan is az APA divíziók részévé vált, mégpedig az 5-ös divízió átnevezésével és a kvalitatív módszertan beemelésével. A Nemzetközi Bizottsággal pedig lehetőség nyílik arra, hogy összefogjuk a pszichológia ezen irányával foglalkozó kutatókat nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem a világ minden tájáról” – mondta el a Bizottság új elnöke. Kaló Zsuzsa hozzátette, a SQIP-nek jelenleg négy kontinensen – Észak-Amerikában, Óceániában, Ázsiában és Európában – vannak regisztrált tagjai, de kiemelt célja ezen belül a közép-európai vonal erősítése.

Kaló Zsuzsa a Bizottság legfontosabb feladatai között említette, hogy szoros kapcsolatot tartson a kollégákkal, tudósokkal a világ minden tájáról, ennek részeként megszervezze a nemzetközi panelt a SQIP éves konferenciáján. Összegyűjtse és minden tag számára elérhetővé tegye a különböző földrajzi és kulturális összefüggésekben alkalmazott kvalitatív kutatásokat. Továbbá segítséget nyújt a szakcikkek lektorálásában, és kiemelt célként kezeli, hogy a pszichológiai képzés repertoárjába is bekerüljön a kvalitatív módszertan.

A Bizottság emellett kommunikációs szerepet tölt be az APA, a Brit Pszichológiai Társaság (The British Psychological Society, BPS) Kvalitatív Módszertan Szekciójával és a tavaly létrehozott Európai Kvalitatív Pszichológia Kutatók Társasága (Assocaiaton for European Qualitative Researchers in Psychology, EQuiP) között.

Az elnökség egyelőre két évre szól, a testület tagjai az elvállalt munkát önkéntes alapon végzik. A megbízatás az ELTE PPK számára is számos előnnyel bír, hiszen azon túl, hogy emeli a kar nemzetközi hírnevét, segíti az információk eljuttatását a publikációs lehetőségekről, projektekről a karon működő Kvalitatív Pszichológiai Kutatócsoport és további kutató kollégák számára – emelte ki a Bizottság új elnöke.

Forrás: ELTE PPK