Az ELTE oktatója az Európa Tanács felsőoktatási szakértői között

2024.02.26.
Az ELTE oktatója az Európa Tanács felsőoktatási szakértői között
Rónay Zoltán habilitált docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatási dékánhelyettese is részt vesz az Európa Tanács akadémiai szabadsággal foglalkozó 3 éves projektjének munkájában.

Az Európa Tanács 2024-től kezdve hároméves projektet indít Democratic Mission of Higher Education címmel. A projekt a felsőoktatás három fontos területének kutatását és fejlesztését tűzte ki célul: az akadémiai szabadság elősegítése mellett foglalkozik a tudomány demokratizálásával, valamint a felsőoktatást érintő digitális kihívásokkal, köztük a mesterséges intelligencia hatásaival.

Az első tématerületen folyó munka célja, hogy az Európa Tanács új politikai irányvonalakat és megközelítéseket dolgozzon ki a tudományos szabadság páneurópai szintű védelme érdekében, és más európai és nemzetközi intézményekkel szorosan együttműködve iránymutatást és támogatást nyújtson a tagállamoknak.

A Tanács munkáját jelenleg héttagú, nemzetközileg elismert kutatókból álló csoport támogatja, amelybe felkérést kapott Rónay Zoltán, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet habilitált egyetemi docense, a kar oktatási dékánhelyettese is. Magyarországot képviseli még a szakértői csapatban Kováts Gergely, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki 2023-ban az Európai Parlament felkérésére Rónay Zoltánnal közösen vizsgálta a tudományos élet szabadságának jelenlegi ellenőrzési, illetve értékelési módszereit és eljárásait. (A PPK kutatókkal készült korábbi podcastbeszélgetését itt hallgathatják meg.)

Forrás: ELTE PPK