Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumba látogattunk

2017.12.11.
Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumba látogattunk
Az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében 2017. november 23-án az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épületét jártuk be nagyszerű vezetéssel. A sétán közel harmincan vettünk részt. Az iskola aulájában Schiller Mariann tanárnő köszöntötte az alumnusokat, majd megkezdtük a sétát Kovács Tamás György – maga is egykori Radnótis – vezetésével.

Elsőként az épület történetéről hallhattunk: az iskola Pesti Izraelita Hitközség fiú- és leánygimnáziuma számára épült, a tanítás 1923. október 12-én kezdődött meg. Az épület terveit Lajta Béla készítette, halála azonban megakadályozta az épület befejezését, így a munkát Hegedűs Ármin és Böhm Henrik építészekre bízták. A bejárat előtt megcsodálhattuk az épület háromtagú kapuzatát, és a téglaburkolatból kialakított art deco téglaornamentikát: a főbejárat nyílásai között pompázó két hatalmas menórát.

A sétát az aulában folytattuk, ahol az ígéretekhez híven (melyek úgy szóltak, hogy ez épületet a pincétől a padlásig bejárjuk majd) megnéztük az iskola legalacsonyabb pontját, a pincét, amely egykor szénledobóként funkcionált, a sétán résztvevő egykori Radnótis alumnusaink pedig a szomszédos helyiségben felismerték a pingpongszobát is. Az aulába visszatérve megtudtuk, hogy a plafonon helyenként látszó freskót milyen körülmények között találták egy festés alkalmával 2009-ben. Sajnos az iskola tervezett felújítása során ennek helyrehozatalára már nem lesz lehetőség, mert az évtizedek során alig maradt belőle ép rész.

Kovács Tamás ezt követően a díszteremben arról beszélt, hogy ez a terem volt az iskola zsinagógája, még a tóraolvasó egykori helyét is megmutatta: ez ortodox módon középen állt, így a hitközségi gimnázium ortodox és neológ diákoknak is helyet biztosított. Ma az egykori imateremre csak az álmennyezet alatt meglévő eredeti díszítés emlékeztet: az aranyozott tízparancsolat.

A következő helyszínünk az iskola teteje volt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az éjszakai városra. Megnéztük a téglafalba vésett feliratokat, melyeket az egykori diákok firkáltak a falra az évtizedek alatt. Sétavezetőnk mesélt arról, hogy az épület a háború alatt hadikórház volt, majd munkaszolgálatos tábort és gettóházat telepítettek a falai közé: több ezer ember talált itt menedéket Ocskay Lászlónak köszönhetően, hivatalosan ruhajavítást végeztek az épületben. A háború alatt erősen megrongálódott, az újjáépítés után pedig több intézmény foglalta el, majd 1961-től az ELTE Gyakorlóiskolájának ad otthont.

A séta végén lehetőség volt kérdezni is, illetve a résztvevő közül azok, akik itt végeztek, tablójukat is megkereshették. Köszönjük szépen a vezetést Kovács Tamás Györgynek, Schiller Mariann tanárnőnek és az iskola igazgatónőjének, Molnár Katalinnak pedig, hogy lehetővé tették és szeretettel fogadták a látogatást, és még meglepetés ajándékkal is készültek: a gimnázium 2009-ben kiadott jubileumi évkönyvét vihettük haza.

A sétára Egyetemünk minden karáról érkeztek érdeklődők, és valamennyi korosztály képviseltette magát.

A sorozat 2018-ban is folytatódik, figyeljék honlapunkat, hírleveleinket és Facebook-oldalunkat!

Sorozatismertető

ELTE Alumni 
Facebook

Az Egyetem megnyitja kapuit: Radnóti Gimnázium

Az Egyetem megnyitja kapuit: Radnóti Gimnázium

0

/

0

0

/

0