Az ELTE-re hagyta könyvtárát Alföldy Géza

Az egy éve váratlanul elhunyt Alföldy Géza, a Heidelbergi Egyetem professor emeritus, egyetemünk díszdoktora hatalmas, főként a római kori epigraphia tudományágat felölelő könyvtárát egykori egyetemére, az ELTE-re, közelebbről annak Régészettudományi Intézetére hagyta.

Alföldy Géza 1958-ban diplomázott az ELTE ókortörténeti és régészeti szakán, 1960–65 között az ELTE ókortörténeti tanszékének munkatársa volt. Pályája Németországban bontakozott ki: 1975-től 2002-ig a Heidelbergi Egyetem ókortörténeti tanszékének tanszékvezető professzora, 2002-től professzor emeritus. 1993-ban vendégprofesszorként tért vissza az ELTE-re, amely díszdoktorává avatta. A hatvanas évek első felében kezdett el foglalkozni a római birodalom változó határainak feltérképezésével, a római sírfeliratok töredékeinek rekonstrukciójával, a rövidítések megfejtésével és rendszerezésével, a birodalmi politika és művelődés történetével. Nevéhez 30 monográfia és 440 egyéb publikáció fűződik.

A professzor és alma matere közötti viszony Alföldy halálával sem szakadt meg. Az ELTE BTK Ókori Régészeti Tanszéke 2012. május 31. – június 1. között 77. születésnapja emlékére rendezte meg az „Epigraphiai Konferenciát”, a Görög és Latin Epigraphiai Világszövetség elnökségének szokásos éves találkozója alkalmából, a bölcsészkar Trefort-kerti Campusán pedig a B épület 217. számú előadótermét „Alföldy Géza teremnek” nevezték el. A könyvtár elhelyezéséről később történik egyeztetés.

Borhy László, az ELTE BTK Ókori Régészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára nekrológban búcsúzott a professzortól, amely elolvasható itt.

2012.11.08.