Az ELTE-re látogatott a Holland Nyelvunió elnöke

2022.11.11.
Az ELTE-re látogatott a Holland Nyelvunió elnöke
Kris Van de Poel szerint a Néderlandisztikai Tanszék oktatási és kutatási tevékenysége a Közép-Európai régióban kiemelkedőnek számít.

Az ELTE-re látogatott Kris Van De Poel, a Holland Nyelvunió (Nederlandse Taalunie) elnöke, aki Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettessel és Réthelyi Orsolyával, az ELTE BTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettesével, a Néderlandisztikai Tanszék vezetőjével találkozott. A megbeszélésen jelen volt Koen Haverbeke, a Flamand Kormány képviselője is. A nyelvunió a világ holland nyelvterületein fejleszti és támogatja a nyelvhasználattal és nyelvoktatással kapcsolatos politikát, sokszínű nemzetközi hálózatának köszönhetően a legkülönfélébb szakterületek szereplőit tudja összekapcsolni a nyelv ápolása érdekében.

Kris Van de Poel a nyelvészet professzora az Antwerpeni Egyetemen, szakterülete a szakmai és tudományos célú nyelv. Tizenhét évig az antwerpeni egyetemi nyelvi központ igazgatója volt. Száz nemzetközi projektet vezetett és számos publikáció fűződik a nevéhez. Anyanyelvi szinten beszél hollandul, angolul, dánul és németül, felsőfokon franciául, svédül és afrikaans nyelven.

A találkozón az ELTE Néderlandisztikai Tanszékén zajló oktatásról, kutatásokról, projektekről és a kutatók publikációiról esett szó. A felek tárgyaltak az ELTE társszervezésében megvalósuló közép-európai Néderlandisztikai Nyári Egyetemről, valamint közös jövőbeli tervekről. A nyelvunió elnöke ellátogatott egy tanórára, beszélgetett a tanszék oktatóival, a hallgatók képviselőjével és az Utrechti Egyetemről érkezett holland gyakornokkal is. Kris Van De Poel hangsúlyozta, hogy az ELTE a nyelvunió egyik legfontosabb partnerintézménye, hiszen a tanszéknek a holland nyelv és kultúra területén végzett oktatási, kutatási tevékenysége a Közép-Európai régióban is kiemelkedőnek számít.

Hamar Imrével, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettesével a Hollandia, Belgium és Magyarország közötti egyetemi együttműködésekről tárgyaltak Knyihár Eszter, az ELTE Nemzetközi Stratégiai Iroda vezetőjének társaságában. Végül a külföldi delegációt, a nemzetközi ügyek rektorhelyettesét és a három magyarországi holland tanszék (ELTE, KRE, DE) vezetőjét a nagykövetségen ünnepi ebéd keretében fogadta Desirée Bonis, Hollandia budapesti nagykövete.


Nagy Roland, Kris Van De Poel, Réthelyi Orsolya, Koen Haverbeke és Lénárt Zsuzsa az ELTE Néderlandisztikai Tanszékén

Az ELTE csaknem ötven éve a magyarországi néderlandisztika központjának számít, a hazai egyetemek közül a legrégebben indult hollandos képzéssel büszkélkedhet. A képzésben a nyelvi tanulmányok mellett helyet kap a holland és flamand kultúra, történelem és irodalom csakúgy, mint a nyelvészet, valamint a művészeti és médiatudományi ismeretek. Nagy hangsúlyt fektetnek a fordítás gyakorlatára: a nyelvórákat többségében anyanyelvi lektorok tartják. Az ERASMUS és CEEPUS ösztöndíjprogramok, valamint a Holland Nyelvunió által szervezett nyelvkurzusok keretében a hallgatók holland/flamand nyelvterületen is próbára tehetik tudásukat, a tanszék emellett számos szakmai és kulturális programmal építi hallgatói közösségét. Az ELTE-n emellett a 2022/2023-as őszi szemeszterben összesen 74 holland hallgató tanul, ebből 37 MA, 31 nemzetközi programban vesz részt, 6 pedig doktori és egyéb képzéseken.

A borítóképen: Koen Haverbeke, Kris Van De Poel, Hamar Imre, Réthelyi Orsolya és Knyihár Eszter