Az ELTE-re látogatott Japán nagykövete

2021.02.15.
Az ELTE-re látogatott Japán nagykövete
Bemutatkozó látogatást tett Borhy Lászlónál, az ELTE rektoránál Japán Budapestre újonnan kinevezett nagykövete, Ōtaka Masato. A 2021. február 10-i találkozón részt vett Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes is.

A megbeszélés során a felek áttekintették a járványhelyzet nehézségeit, az ELTE kiterjedt és aktív japán kapcsolatait és az egyetemen tanuló japán hallgatók számát. Hamar Imre a Távol-keleti Intézet igazgatójaként kiemelte a Tanszék és a magyarországi japán cégek közötti kapcsolat fontosságát, illetve annak jelentőségét, hogy a hallgatók japán cégeknél végezzenek szakmai gyakorlatot. Kiemelte, hogy a japán szakos mesterképzés a következő tanévtől megújult képzési kínálattal várja hallgatóit, melyben meghatározó szerepet kap a hallgatók felkészítése arra, hogy képzett szakemberekként japán cégeknél is elhelyezkedhessenek. Ōtaka Masato elmondta, hogy a japán cégek nemzetköziesítése erős, a jövőben több vállalat érkezése is várható Magyarországon, az együttműködések bővítésére komoly lehetőségek nyílnak.

Egyetemünket több irányból is átszövi a japán nyelv és kultúra, a Bölcsészettudományi Karon közel 100 éves a japán nyelvoktatás, az egyik legnépszerűbb nyelvként 260 hallgató tanulja a Japán Tanszéken. Emellett a BEAC égisze alatt is több japán harcművészeti ággal ismerkedhetnek meg az egyetemi polgárok.

A nagykövet az érintett területeken támogatásáról biztosította az ELTE vezetését. A találkozó után látogatást tett a BTK Japán Tanszékén, ahol Umemura Yuko tanszékvezető vezette körbe, valamint a Távol-keleti Intézet könyvtárában is.