Az ELTE-re látogatott Venezuela nagykövete

2024.06.27.
Az ELTE-re látogatott Venezuela nagykövete
José Ramón Rivero és Borhy László rektor az ELTE és a dél-amerikai ország felsőoktatási kapcsolatainak bővítéséről tárgyaltak, miután 2024-ben a dél-amerikai ország is csatlakozott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramhoz.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelenleg hat latin-amerikai országgal (Argentína, Brazília, Chile, Ecuador, Kolumbia, Mexikó) ápol kétoldalú kapcsolatokat, a térségből a 2023/24-es tanév tavaszi szemeszterében 184 hallgató tanul az ELTE-n.

Az egyetemre jelenleg mindössze két venezuelai hallgató jár, ez a szám azonban dinamikus bővülésnek indulhat, miután 2024-ben hat újabb ország (Örményország, Csád, Madagaszkár, Venezuela, valamint az ibéro-amerikai régió jogosult tagjaként Honduras és a Dominikai Köztársaság) csatlakozhatott a Stipendium Hungaricum programhoz. A nagykövet méltatta Magyarország nyitottságát és nagyra értékelte, hogy a jövőben ösztöndíjas venezuelai hallgatók is érkezhetnek az ELTE-re.

Borhy László – aki a Magyar Rektori Konferencia elnöki tisztét is betölti – a június 25-i találkozón kiemelte, hogy az ELTE és az MRK is kiemelt figyelmet szentel a latin-amerikai térségnek, felidézve az MRK küldöttségének két látogatását a régióban. A felek a találkozón kifejezték elkötelezettségüket a két ország, különösen a felsőoktatási vezetők közötti kapcsolatok további erősítése iránt.

A kétoldalú megállapodásokon alapuló SH ösztöndíjprogramban egyébként összesen 30 magyar egyetem vesz részt. A 2024/25-ös tanévre vonatkozó jelentkezések száma elérte a 66 ezret, ami 16%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb  (31 ezer) SH-ösztöndíjas hallgató öt országból (Pakisztán, Nigéria, Ghána, Kenya, India) érkezett hazánkba.