Az ELTE Szenátusának ünnepi közgyűlése

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa ünnepi közgyűlést tartott az egyetem alapításának évfordulóján 2011. május 13-án. A Pázmány-előadást Vicsek Tamás tartotta. Díszdoktorrá avatták Alexander Schrijvert, Spyridon Vrellist és Varga Lászlót.


Az 1991-ben bevezetett szokás szerint az egyetemet alapító Pázmány Péter bíborosra történő megemlékezés tudományos részét, a „Pázmány Péter előadás”-t az egyetem egyik kiemelkedő eredményeket elért professzora tartja saját kutatási területéről. Az idei ünnepi előadást Vicsek Tamás A csoportos mozgás törvényszerűségei címmel tartotta meg, ami után az egyetem Jubileumi Ezüst Emlékérmével tüntette ki. Előadásában Vicsek Tamás bemutatta, hogy a sok részecske vagy egyed együttes viselkedésével foglalkozó statisztikus fizika szerint a mozgás szabályszerűségei átívelnek az élőlényeken (a baktériumoktól egészen az emberig), a mozgásformák mintázatai néhány univerzális osztályba (pl. rendezetlen, forgó, turbulens stb.) sorolhatók. Az állatok számítógépen szimulált mozgáskoordinációját a technikában is fel lehet használni, pl. robotoknál, valamint az ilyen ismeretekkel a tömegpánik miatt kialakuló katasztrófák is megelőzhetők. Az előadás utolsó részében a kutató arról beszélt, hogy a csoportos mozgásnál egy vezető jelenléte felgyorsíthatja a mozgás jobb szerveződését (a galambokkal végzett kutatásoknál azt találták, hogy a vezető szerep hierarchikus elosztású, a vezető személye pedig dinamikusan változik).

Ezt követően az ELTE a Természettudományi Kar előterjesztése alapján tiszteletbeli doktorává és professzorává avatta Alexander Schrijvert, az amszterdami CWI és az Universityit van Amsterdam professzorát. A professzor köszönőbeszédében méltatta a magyar matematikusok tradícióját, kiemelve többek között Erdős és Rényi jelentős eredményeit.

Az Állam- és Jogtudományi Kar előterjesztése alapján az ELTE tiszteletbeli doktorává és professzorává avatta Spyridon Vrellist, a Hellén Nemzetközi és Külföldi Jogi Intézet igazgatóját, aki kifejtette: az egységes Európának szüksége van az egyetemre, hogy inspirálja és segítse a társadalmi folyamatokat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az Informatikai Kar előterjesztése alapján tiszteletbeli doktorává és professzorává avatta Varga Lászlót, a matematikatudományok doktorát, az ELTE Informatikai Karának professor emeritusát. Varga professzor köszönőbeszédében felidézte pályája indulását, amikor az elsők között végzett programozó matematikusként, és jelentős felvevőpiac hiányában magának kellett megtalálnia azokat a területeket, ahol tudását alkalmazhatja.

Vicsek Tamás és a díszdoktorok beírásai az Emlékkönyvbe:

A díszdoktorokról bővebben korábbi hírünkben olvashat.
További képek a galériában.

2011.05.13.