Az ELTE TÓK is részt vesz az Okos Doboz fejlesztésében

2021.09.01.
Az ELTE TÓK is részt vesz az Okos Doboz fejlesztésében
A Tanító- és Óvóképző Kar a kárpát-medencei magyar kulturális értékek feldolgozását elősegítő digitális tananyagfejlesztési projektben nyújt majd módszertani támogatást.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és stratégiai partnerei, köztük az ELTE TÓK  által megvalósított projekt fő célkitűzése Magyarország egyik legnagyobb digitális feladatbankjának és módszertani támogató környezetének, az Okos Doboznak a tartalmi bővítése. Olyan kárpát-medencei magyar kulturális értékek feldolgozása történik meg majd, amelyek korábban nem voltak digitálisan elérhetők a közoktatás szereplői – diákok, tanárok és szülők – számára.

A projektben a TÓK Digitális Pedagógiai Tanszéke vesz részt, Lénárd András tanszékvezető, stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes vezetésével. Feladatuk a 6–10 éves tanulók életkori jellemzőinek megfelelő digitális tananyagok fejlesztésének módszertani támogatása, lektorálása, valamint a tananyagbank használatát elősegítő Módszertani kézikönyv elkészítése lesz. A határon túli pedagógusok számára webináriumokat is tartanak majd.

A program tartalomfejlesztési csomagjának elsődleges célcsoportja a 6–14 éves korosztály, az országhatáron belül és kívül. Az oldal funkcionális fejlesztéseivel és az új módszertani tartalmakkal az országhatáron kívüli pedagógusok munkáját kívánják támogatni, és az Okos Dobozt a határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő diákok szülei számára is elérhetővé kívánják tenni.

Az új tematikus egység elemei az alábbiakra fókuszálnak:

  • alapismeretek-érdekességek (földrajzi, demográfiai, történelmi témakörök)
  • történelmi emlékhelyek
  • vizuális kultúra (festészet, szobrászat, várak-kastélyok, épített emlékek, népművészet)
  • ének-zenei kultúra.

A tartalomfejlesztés Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság, Horvátország, Szlovénia, a Diaszpórában élő magyarok kulturális értékeinek reprezentatív feldolgozását célozza meg.

Forrás: ELTE TÓK