Az ELTE továbbra is az élen

2021.11.18.
Az ELTE továbbra is az élen
Elkészült a HVG legújabb, Diploma 2022 nevű rangsorkiadványa, amely az egyetemek és főiskolák toplistáját közli. Az idén ismét Egyetemünk lett az első az összesített intézményi rangsorban, méghozzá úgy, hogy az oktatói és a hallgatói intézményi listát is vezeti. A karok összesített képzési rangsorában az első újra az ELTE Bölcsészettudományi Kara lett, a második pedig az ELTE Természettudományi Kara.

Az egyetemi lista második helyén – akárcsak tavaly – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll, idén holtversenyben a Szegedi Tudományegyetemmel. Az első tízben az intézmények között három vidéki egyetem is található, a Szegedi Tudományegyetem mellett a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem. Egyre jobban teljesítenek az egyházi egyetemek: a Károli bejutott az első ötbe.

A HVG felsőoktatási rangsorát minden évben az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján állítják össze, az oktatói rangsorban azok a felsőoktatási intézmények szerepelnek jól, ahol a legnagyobb számban és a legnagyobb arányban dolgoznak tudományos fokozatot szerzett oktatók. A HVG rangsorelemzéséből kiderül, hogy a tudományos fokozattal rendelkező oktatók koncentrálódnak, hatvan százalékuk összesen hét intézményben dolgozik teljes állásúként, ezzel is erősítve a nagy hagyományú egyetemek (ELTE, Debrecen, Szeged, Pécs, Műegyetem, Semmelweis, Pázmány) szakmai bázisát.

A hallgatói rangsor idén is az adott egyetemre, főiskolára felvételizők teljesítménye – többek között az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvételizők pontátlaga – alapján áll össze. A kiadvány rámutat: a legnevesebb budapesti egyetemekre próbál bekerülni a továbbtanulók majdnem fele, és általában a legjobb teljesítményű felvételizők.

A karok összesített képzési rangsorában, a 148 rangsorolt kar közül az első újra az ELTE Bölcsészettudományi Kara (BTK) lett, a második pedig az ELTE Természettudományi Kara (TTK). Az első húszban szerepel még a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK, 15.).

A hallgatói kiválóság alapján összeállított országos kari rangsorban az első 10 helyezett közül 5 az ELTE kara:

az Informatikai Kar (IK) a 2., az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) a 3., az idén Gazdaságtudományi Karrá (GTK) alakult Gazdálkodástudományi Intézet a 4., a BTK a megosztott 5., a PPK pedig a 8. pozícióban szerepel. Az oktatói kiválóság szerinti kari rangsorban az ELTE TTK lett az első helyezett, Bölcsészettudományi Karunk pedig a nyolcadik.

SZAKTERÜLETI EREDMÉNYEK

A bölcsészképzés területén az oktatók kiválóságáról szóló rangsorban az ELTE BTK a 2., a PPK a 9. helyet szerezte meg. A hallgatói kiválóság alapján a PPK az első, a BTK a második az országban.

A gazdaságtudományi képzési területen a hallgatók kiválósága szerint a GTK a 2., a PPK a 9. helyezett, az oktatói rangsorban a GTK a 12.

Az informatikai képzéseknél a hallgatói rangsor élére került az ELTE IK, amely az oktatói kiválóság szerint is a legjobb tízbe került, nyolcadikként. A műszaki terület gépészmérnöki alapszakos rangsorában szintén 8. lett az IK.

A jogi képzések területén az ELTE ÁJK hallgatói az ország legjobbjai, az oktatói kiválósági listán 3. lett a jogi kar.

A pedagógus-képzésterületi rangsorban az oktatói kiválóság alapján 2. a BTK, 10. a TTK, 12. pedig az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központja (BDPK). A hallgatói kiválósági listán vezet a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, mögötte második az ELTE Tanárképző Központja, míg a BDPK 11.

A társadalomtudomány területén a hallgatói rangsorban 3 karunk van az első tízben: a TáTK 2., a BTK 4., az ÁJK pedig 6. lett. Az oktatói listán a TáTK 5. helyre került.

A természettudományi képzések területén kettős győzelmet aratott az ELTE Természettudományi Kara, vezetve az oktatói és a hallgatói listát is.

Forrás: HVG / Eduline