Az ELTE vezetői Ankarában

2019.02.26.
Az ELTE vezetői Ankarában
Borhy László, az ELTE rektora, Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes, és Péri Benedek, az Orientalisztikai Intézet igazgatója, török és közép-ázsiai kapcsolatokért felelős rektori megbízott február 21–23. között Ankarába látogattak, hogy megállapodást írjanak alá az ELTE és az Ankarai Egyetem között, s egyeztetéseket folytassanak az együttműködés megerősítésének további lépéseiről.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Ankarai Egyetem, Törökország egyik vezető felsőoktatási intézménye először 1994-ben, majd 2002-ben írt alá együttműködési megállapodást. A további kooperációt megerősítendő a két egyetem vezetése megújított szerződés aláírásában egyezett meg, amely továbbra is alapot nyújthat hallgató- és oktatócsere, illetve a tudományos együttműködés új formáira a már meglévő nagyszámú lehetőségen túl, egyebek mellett a régészettudomány területén is. Az egyetemvezetők tárgyaltak arról is, hogy a mindkét intézményben évente megrendezett, nyelvi és kulturális ismereteket kínáló nyári egyetemek keretében is hallgatócsere induljon.

Borhy Lászlót és Hamar Imrét az Ankarai Egyetem részéről Erkan İbiş rektor, İlhan Karasubaşı, a nemzetközi iroda vezetője, illetve Erdal Çoban, az Ankarai Egyetem Hungarológiai Tanszék vezetője fogadták. Az aláírást követően az ELTE delegációját elkalauzolták az egyetem Bölcsészettudományi Karára is, ahol megbeszéléseket folytattak İlhan Çiçekkel, a kar dékánjával, és Aysu Atával, a Török Nyelvi és Irodalmi Tanszék vezetőjével. A szerződés aláírásánál jelen volt Mátis Viktor, hazánk törökországi nagykövete, és Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Kulturális Központ vezetője, akikkel az egyetemvezetők az ankarai látogatás során az ELTE és a törökországi felsőoktatási intézmények kapcsolatáról további egyeztetéseket is folytattak.

Az ELTE-nek jelenleg az Ankarai Egyetemmel fennálló bilaterális megállapodás mellett 27 török felsőoktatási intézménnyel van hatályos Erasmus megállapodása. Egyetemünkön több mint 100 török hallgató folytat tanulmányokat különböző képzési szinteken és karokon, a legtöbb török hallgatót jelenleg a Bölcsészettudományi Kar fogadja.