Az ELTEfeszt 2019 központi programja

2019.10.02.
Az ELTEfeszt 2019 központi programja

2019. OKTÓBER 11.

8:30 

Megnyitó 
Köszöntőt mond Borhy László akadémikus, rektor
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

9:00 

Az anekdota modernsége

Előadó: Gintli Tibor irodalomtörténész, egyetemi docens
Bölcsészettudományi Kar, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

Az anekdota, a nevetés műfaja a 19. században önálló elbeszélésmóddá vált, amely Mikszáth Kálmán prózájában teljesedett ki. Sokan úgy vélik, hogy ez a forma a 20. századra végképp elvesztette aktualitását, és jelentős művekben legfeljebb paródiaként fordulhat elő. Az előadás azt igyekszik megmutatni, hogy ez a szórakoztató elbeszélésmód a modernség időszakában és a kortárs irodalomban is jelen van, továbbra is élvezettel olvassuk különböző változatait, legfeljebb nincs tudomásunk arról, hogy éppen a szöveg anekdotikus jellegzetességeit értékeljük.


Az agy regenerációja stroke után: start-up gyógyszerfejlesztés az ELTE-n

Előadó: Málnási-Csizmadia András biokémikus, egyetemi tanár
Természettudományi Kar, Biokémiai Tanszék, Motor Farmakológiai Kutatócsoport
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

A világon elsőként olyan motorenzimekre ható gyógyszerjelölteket fejlesztettünk ki, amelyek elősegítik a stroke utáni agyi regenerációt. A hatóanyagok klinikai tesztelése hamarosan megkezdődik. A kutatásokat a Motor Pharmacology kutatócsoport végzi, amely az ELTE start-up gyógyszerfejlesztés egyik zászlóshajója.

14:00 

Egy világsiker kulisszatitkai

Résztvevők: Kajtár Gábor nemzetközi jogász, egyetemi adjunktus és az ELTE Jessup Team
Állam- és Jogtudományi Kar, Nemzetközi Jogi Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

A kerekasztal-beszélgetés keretében bepillanthatunk a perbeszédversenyre való felkészülésbe. Hogyan zajlik a kiválasztás, milyen szempontok döntöttek a későbbi győztes csapat összeállításánál? Milyen módon kell felkészülni egy ilyen megmérettetésre és hogyan zajlik a verseny? Végül, de nem utolsósorban: milyen érzés a világ legjobbjainak lenni?


Hogyan lehetünk boldogok a pozitív pszichológiai kutatások fényében?

Előadó: Oláh Attila boldogságkutató, egyetemi tanár
Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Pszichológiai Intézet
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

Mivel foglalkozik a pozitív pszichológia? Hogyan definiáljuk és hogyan mérjük a boldogságot? Hogyan írhatjuk fel a boldogság képletét? Mi az a boldogságtermosztát?  Mitől függ a boldogság, mik a forrásai? Mikor fial a pénz boldogságot? Mi az a hedonikus adaptáció? Kik a boldog emberek, hol élnek ők a világban és Magyarországon? Milyen stratégiákkal élve lehetünk boldogabbak? Mi a boldog élet japán receptje? Mit jelent és mit eredményez a pozitivitás és a pozitív orientáció? Miért mondhatjuk azt, hogy aki nem boldog, az téved? Milyen hatása van a boldogságnak az egészségre, a teljesítményre a tanulásra és a társas kapcsolatokra? Mit kell tudni a boldogságmítoszokról?

15:00 -17:00

Gulyás party, nyereményjáték eredményhirdetése, igazolások kiállítása

17:00-tól

ELTE Összegyetemi Gólyakupa