Az európai kutatóegyetemek lehetőségeiről

2017.06.26.
Az európai kutatóegyetemek lehetőségeiről
Az Európai Kutatóegyetemek Ligája (League of European Research Universities, LERU) 2017. június 20-án publikálta legújabb tanulmányát Beyond the Horizon címmel, melyben a szervezet az Európai Unió 9. Framework Programjához (FP9) kapcsolódva tesz javaslatokat a kutatás és az innováció területét érintő kérdésekről. A tanulmány összeállításában az ELTE mint a CE7 tagja, valamint Szalay Péter, az ELTE tudományos rektorhelyettese is részt vett.

A soron következő program fókuszában a kutatás és innováció, valamint azok egymásra hatása áll: fontos, hogy mindkettő továbbra is az Európai Unió kiemelten támogatott szegmense maradjon. A dokumentumban felsorolt kezdeményezések azért jöttek létre, hogy támogassák és segítsék az európai kutatást és innovációt, összehangolják azok működését és folyamatosan fenntartsák a terület fejlődését.

A kutatóegyetemek az európai kutatás és fejlesztés, valamint innováció kiemelt színterei: a LERU által most publikált tanulmány olyan sémákat és már meglévő lehetőségeket rendszerez, melyek már elérhetők az európai kutatók számára – többek között ilyenek az ERC vagy a Horizon2020 pályázatai, vagy más, kollaborációs együttműködéseken alapuló szervezetek kutatási alapjai.

A dokumentumban szó esik arról is, hogyan strukturálhatók újra ezek a kutatási alapok, elősegítve ezzel újabb együttműködések megszületését, és növelve az eddig is magas színvonalú kutatások és innovációs projektek számát.

A LERU javaslatai az átláthatóság és az áttekinthetőség jegyében születtek, konkrétumokat megfogalmazva a kollaborációk fejlesztésére, de a tanulmány többek között foglalkozik az eddigi eredmények kiértékelésével, valamint olyan szervezetekkel is, mint az EIT vagy az Open Science.

A tanulmány megjelenését kísérő közleményben Kurt Deketelaere, a LERU főtitkára kiemelte: „Kulcsfontosságú Európa számára, hogy a kiváló kutatók – végezzék munkájukat bárhol – motiváltak legyenek és részeseivé váljanak az FP9 programjának. Ez nem az eddig szabályok felrúgását jelenti, sokkal inkább az együttműködések fejlesztését az FP9 és az Európai Unió Strukturális alapja között”. Ha az Európai Bizottság hajlandóságot mutat a tanulmányban tett javaslatok megfontolására és esetleges alkalmazására, akkor a soron következő, kilencedik Framework Program sokkal gördülékenyebben megvalósulhat, mint a korábbiak – olvasható a szervezet közleményében.

A LERU 2002-ben alakult 12 taggal, napjainkban pedig már 23 elismert kutatóegyetemet tömörít. A szervezet többek között azért dolgozik, hogy az európai kutatás versenyképesebb lehessen, és tevékenyen részt vesz az EU kutatási politikájának alakításában is. A CE7 a LERU kezdeményezése, melynek 7 neves közép-európai egyetem a tagja, köztük az ELTE is. A csoportosulás célja, hogy megvitassák és tolmácsolják a közép-európai egyetemeket érintő kérdéseket és problémákat, s ebben az ELTE is aktívan részt vesz.