Az év innovatív gyerekkönyve a Csillagbusz

2017.06.14.
Az év innovatív gyerekkönyve a Csillagbusz
A 88. Ünnepi Könyvhéten adták át Az év gyerekkönyve díjakat. Az innovációs kategóriában Stefanik Krisztina Csillagbusz című mesekönyve lett a győztes, melynek főszereplője egy autizmussal élő kisfiú. 

Az érzékenyítő könyv, amely az Ünnepi Könyvhéten a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) innovációs díját nyerte el, Stefanik Krisztina pszichológus, autizmus-szakértő, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese tollából született az AutiSpektrum Egyesület kezdeményezésére, az illusztrációkat Bartos Erika készítette. 

„Ahhoz, hogy hiteles képet fessünk Misiről, a könyv autizmussal élő főszereplőjéről, sokat segítettek azok a gyerekek és felnőttek, akikkel együtt dolgoztam az elmúlt 23 évben” – árulta el a szerző Az ELTE Arcai videóinterjú-sorozatunkban a kötet készítéséről. 

 „A toleranciára, empátiára nevelés olyan törekvése a gyerekirodalomnak, amely szerencsés esetben észre sem vehető, csak megtörténik a mese varázslatával. Az érzékenyítés nehéz feladat: egyszerűen, érthetően és őszintén kell beszélni olyan problémákról, amelyek bonyolultak, nem ritkán felfoghatatlanok és sok fájdalommal járnak. Az utóbbi években egyre több kezdeményezés próbál segítséget adni a családoknak, hogy feldolgozzák a velük történteket, elfogadják, ha együtt kell élniük egy komoly betegséggel, illetve azoknak is segíteni, akik érteni szeretnék, miért más a szomszéd gyerek, miért kell több türelem az egyik osztálytárshoz, miért hiányzik valaki olyan sokat az oviból” – emelte ki Varga Betti irodalomkritikus laudációjában a díj átadásakor.  

„Az érzékenyítő könyvek egyre növekvő száma ellenére ritka az olyan gyerekkönyv, amely okosan, elegánsan és gyereknyelven képes mesélni a problémákról, valamint ehhez még minőségi kivitelezés is társul. Az AutiSpektrum Egyesület Csillagbusz című mesekönyve azonban pontosan ilyen. A szerző, dr. Stefanik Krisztina híres pszichológus, autizmus-szakértő,

a Csillagbusz szövegén érződik, hogy szaktudás, tapasztalat van mögötte, mégis olyan természetességgel mesél, hogy úgy érezzük, a történet inkább szól egy kisfiúról, mint az autizmusról.

És ez a valódi érzékenyítés kulcsa. Bartos Erika illusztrációi szervesen kapcsolódnak a témához, szöveghez: az egyszerű, letisztult képi világ filozófiájában és funkciójában is támogatja a Csillagbusz céljait. Az autizmussal élők számára a vizuális eszközökkel segített kommunikáció könnyebben feldolgozható, Bartos Erika ennek illusztrálását is a képekbe rejtette, mindemellett olyan járműveket rajzolt, amelyeket minden gyerek szívesen nézeget. A Csillagbusz méltán megérdemli a Hubby Innovációs díját: nehéz feladatot vállalt, amelyet nemcsak teljesített, de követendő mintaként is szolgálhat arra, hogyan érdemes belevágni az érzékenyítés szép és nehéz műfajába” – méltatta a kötetet az irodalomkritikus.

Forrás: ELTE BGGyK