Az Év Kertésze lett Orlóci László

2021.06.07.
Az Év Kertésze lett Orlóci László
Átadták Az Év Agrárembere díjakat: az ELTE Füvészkert igazgatója a kategóriagyőzelem mellett második helyen végzett az Agrotrend Csoport közönségszavazásán is.

Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította Az Év Agrárembere kitüntető díjat azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre és egyéb szakemberekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, azaz társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

2020-ban ismét tíz kategóriában keresték a szervezők Az Év Agráremberét, úgymint Agrárinnováció, Agrárgépészet, Állattenyésztés, Feldolgozó-élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Fiatal gazda, Jövő agrárszakembere, Kertészet, Növényvédelem, Szántóföldi növénytermesztés. Az ünnepélyes díjkiosztóra június 6-án került sor.

A díj fővédnöke, Nagy István agrárminiszter nyitóbeszédében kiemelte: Az Év Agrárembere kitüntető cím bizonyos értelemben idén a magyar agrárium minden szereplőjét megilleti. „Az agrárium olyan stratégiai ágazat, amelynek sikerét nemcsak a gazdasági mutatók jelentik, hanem a gazdák jövőbe vetett hite is. A magyar mezőgazdaság pedig a pandémia idején az ország bevehetetlen védőbástyájaként állt” – mondta.

2020-ban Az Év Kertésze kategória győztese Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója lett, aki második helyen végzett a közönségszavazáson is.

Orlóci László kertész unokájaként már középiskolai tanulmányait is gyümölcstermesztő szakirányon végezte, majd 1985-ben a Kertészeti Egyetemen faiskolai termesztés szakon szerzett diplomát.

Tanulmányai alatt a tanszéken demonstrátorként dolgozott, hétvégeken kertfenntartási, metszési munkákat is végzett. Tanulmányai végeztével az ELTE füvészkertjében főkertészi feladatok ellátására kapott megbízást,

2004 óta pedig igazgatóként végzi az intézmény irányítását és fejlesztését.

Közben más szakmai feladatokat is vállalt, így szinte az egész kertészeti ágazatot megismerte. 1986-ban saját vállalkozást is alapított, amelynek keretében faiskolát működtet, főleg növénynemesítőként.

Életét ma is az új ismeretek és a tanulás iránti vágy tölti ki. Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen mélyíti tudását növénynemesítő szakmérnökként. Dolgozott tanárként, szakoktatóként a szakképzésben, ahol kutatótanári fokozatot szerzett. Tanított az Agrártudományi és a Kertészeti Egyetemen is. Jelenlenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási kutatócsoportjának vezetőjeként reményei szerint végre a helyére kerül a díszkertészeti szakma, kiváló kollégái segítsége és szakmai tudása által.

Számos bizottsági tagság mellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének létrehozója és elnöke, valamint civil érdekképviseleti szervezet vezetőségi tagja. Folyamatosan vesz részt a szakképzés átalakításában, időszerű feladatok megoldásában a mezőgazdasági és erdészeti készségtanács elnökeként. Kutatási tevékenységéről számos publikáció és könyv jelent meg. A Pannon Breeding kutatási program szakmai vezetőjeként célja a hazai érzékeny ökológiájú területetek mezőgazdasági hasznosíthatóságának javítása. Növénynemesítőként fajtáit nemzetközi szinten is jegyzik.

Számtalan szakmai szervezetben tölt be vezető szerepet, s minden olyan egészségügyi intézményt és alapítványt támogat, amivel jobbá teheti mások életét.

Forrás: agraragazat.hu