Az INDAIRPOLLNET tanácskozása a TTK-n

2019.03.27.
Az INDAIRPOLLNET tanácskozása a TTK-n
Tevékenységük előrehaladásáról számoltak be március 21. és 22. között az ELTE TTK-n a European Cooperation in Science and Technology (COST) EU-kezdeményezés INDAIRPOLLNET kutatói hálózatépítési pályázat első és második munkacsoportjának tagjai. 

A kétnapos rendezvényen mintegy 50, beltéri levegőminőség tématerületen kiemelkedő kutatási tevékenységet végző kutató vett részt az EU közel 25 tagállamából, illetve a COST-programhoz társult országokból, Észak-Macedóniából és Szerbiából. Az INDAIRPOLLNET (INDoor AIR POLLution NETwork) COST-pályázat vezetője Nicola Carslaw, a Yorki Egyetem munkatársa, aki a kül- és beltéri levegőkémiai folyamatok értelmezésére kidolgozott kémiai modellekkel szerzett magának hírnevet. Az ELTE-t a pályázatban Mihucz Viktor Gábor, a Kémiai Intézet egyetemi docense képviselte, aki egyben az esemény helyi szervezője is volt.

A megbeszélés Tareq Hussein jordániai kutató Particulate Matter and Gaseous Concentrations inside Jordanian Dwellings – a Closer Look at an Eastern Mediterranean Indoor Air Quality and Occupants Behavior című előadásával vette kezdetét. A programban beltéri levegőminőséggel foglalkozó fiatal kutatók is lehetőséget kaptak munkájuk bemutatására; így például Emer Duffy (Írország) az emberi bőrfelszín által kibocsátott illékony szerves vegyületek azonosításáról tartott lebilincselő előadást. A jelenlévők részletesen megismerhették a Horizon 2020 EU-s támogatással létrejött EUROCHAMP2020 kezdeményezést is, melynek keretében Európa szerte atmoszférikus szimulációs kamrákat létesítettek. Számos kutató tekintette át többek között a beltéri és kültéri levegőminőség kapcsolatának legújabb fejezeteit: a beltéri ózon által indukált levegőminőséget megváltoztató (foto)kémiai reakciókat, a reaktív gyökök közvetlen meghatározási lehetőségeit, a mikrobiális tevékenység beltéri levegőminőségre gyakorolt hatását, a felületi reakciók szerepét a beltéri levegőminőség alakulásában. A következő ülésre Portóban kerül sor 2019 őszén.

A COST ACTION 17136 INDAIRPOLLNET elnevezésű networking pályázat első és második munkacsoportjának tagjai az ELTE TTK Lágymányosi Campusán.