Az Informatikai Kar (IK) programjai

2019.10.02.
Az Informatikai Kar (IK) programjai

2019. október 11.

10:00-10:45 Miért érdemes informatikusnak tanulni a start-upok korában?

Az előadás – a közönség hajlandósága esetén interaktív módon – ízelítőt ad a technológiai startupok világáról, megmutatva, miért érdemes informatikát tanulni a 21. század második-harmadik évtizedében, és milyen lehetőségei vannak az informatikában jártas, illetve azt a gyakorlatban is magas szinten űző fiataloknak a szakmai beteljesülés mellett gazdasági sikereket is elérni.

Előadó: Málnay Barnabás, az ELTE IK Innovációs Labor szakmai koordinátora, az EIT Digital üzletfejlesztője
Helyszín: A épület 428. terem

10:00-12:00 Játékos programozás micro:bitekkel

A BBC micro:bit kisméretű, programozható panel, beépített szenzorokkal (iránytű, gyorsulásmérő, fényérzékelő), LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal. Az eszközt egyszerűen használható, grafikus blokknyelv segítségével is programozhatjuk, hasonlóan a Scratch környezethez. Foglalkozásunkban bemutatjuk, hogyan készíthetünk egyszerű animációkat, illetve játékokat.

Előadó: Pluhár Zsuzsa egyetemi tanársegéd
Helyszín: A épület 329. terem

10:00-13:00 Tudsz informatikusként gondolkodni?

Tedd próbára a gondolkodásod! Nyisd ki Kalóz Hód kincsesládáját! Megfejtés közben pedig megismerheted az informatika sokszínű világát. A megoldáshoz informatikai problémák megoldásán keresztül juthatsz el anélkül, hogy bármilyen informatikai előképzettségre szükséged lenne. Vágj bele, teszteld: tudsz-e informatikusként gondolkodni?

Helyszín: A épület III. emelet folyosó

10:00-13:00 Központ, központ, itt az Apollo 15, landoltunk!

Éld át a holdraszállás izgalmait, a holdralépés szenzációját, a holdbéli környezet szépségeit és nehézségeit! Nézz körül a Holdon, és térképezd fel a felszínét. Ne állj meg! Utazz tovább a világűrbe, és látogass el a Marsra is! Közben megismerkedhetsz különböző szimulációs programokkal, kiterjesztett és virtuális valósággal. No Mars!

Helyszín: A épület III. emelet folyosó
Előadó: Szabó Katalin koordinátor, ELTE IK T@T Labor

13:00-14:00 Geoinformatika alapú térképészet: terepbejárástól az alkalmazásfejlesztésig

A geoinformatika alapú térképészet életünk része, hiszen térkép nélkül nem csak a mindennapjaink, de a kutatómunka is elképzelhetetlen! A térképész tudja, hogyan szóljon jelekkel a térképolvasóhoz, de egyben az adatelemző és megjelenítő felületek kialakítása is a szakmájába vág. Ismeri a térbeli adatok gyűjtéséhez használt eszközöket (GPS, drón, műholdas távérzékelés), és az adatokból térinformatikai rendszert építve térképeket készít. Előadásunkban a mai térképészi munka lépéseit mutatjuk be.

Előadó: Albert Gáspár egyetemi docens
Helyszín: A épület 329. terem