Az Informatikai Kar programjai

Az Informatikai Kar programjai

2018. október 12.

10:00-10:45

AI, IoT, 5G és társai: hogyan formálják jövőnket az informatikusok?: Istenes Zoltán előadásában megismerkedhettek a közeli jövő meghatározó technológiai trendjeivel. Okosvárosok, okoseszközök, önvezető autók, és ami mögöttük van: bevezetés a szoftverek fejlesztésének titokzatos világába.

Előadó: Istenes Zoltán egyetemi docens, Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék
Helyszín: A épület 428.

10:30-12:00

Játékos programozás micro:bitekkel: A BBC micro:bit kisméretű, programozható panel, beépített szenzorokkal (iránytű, gyorsulásmérő, fényérzékelő), LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal. Az eszközt egyszerűen használható grafikus blokknyelv segítségével is programozhatjuk, hasonlóan a Scratch környezethez. Foglalkozásunkban bemutatjuk, hogyan készíthetünk egyszerű animációkat, illetve játékokat.

Előadó: Abonyi-Tóth Andor egyetemi adjunktus, T@T Labor
Helyszín: A épület 329.

11:00-14:00

Informatikai játszóház. Mindenki tud programozni. Gyere és próbáld ki! Szeretnél játékosan betekinteni az informatika világába? Érdekel, hol és mire használhatod informatikai eszközeidet? Összefüggést keresel az informatika és más tudományterületek között? Izgalmas és kreatív foglalkozásokkal várunk, melyek segítségével felfedezheted, tudsz-e informatikusként gondolkodni, milyen robotokkal rajzolni, miért fontosak az egyértelmű utasítások a robotok és számítógépes eszközök számára, valamint hogyan tudod a képernyőn megjelenő képet nem csak síkban megjeleníteni. 

Résztvevők: ELTE T@T Kuckó; Nemes Balázs egyetemi hallgató, Pluhár Zsuzsa PhD-hallgató, Turcsányi-Szabó Márta egyetemi docens, Média- és Oktatásinformatikai Tanszék
Helyszín: A épület III. emeleti folyosó

13:00-14:00

Az informatika „rocksztárjai”. Kik azok az adattudósok?: Az adattudomány első ránézésre nagyon különböző feladatok közös elméleti hátterét keresi, ezért olyan adatelemző eljárásokat fejleszt, amelyek széles körben alkalmazhatóak. Az előadás során konkrét példaként az idősorok (adott időtartamban rögzített mérési adatok) hasonlóságának számítását ismerheti meg a hallgatóság. Az idősorok elemzését alkalmazzák pl. a beszédfelismerés, a számítógépes látás, az EKG jelek elemzése során, de lényegében ugyanezt az eljárást használják genetikai szekvenciák és szavak, mondatok összehasonlítására is.

Előadó: Buza Krisztián adjunktus
Helyszín: A épület 428.