Az MTA Zemplén Géza-fődíját kapta Rábai József

2016.11.07.
Az MTA Zemplén Géza-fődíját kapta Rábai József
Idén az MTA Zemplén Géza-fődíját Rábai Józsefnek, az ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszék egyetemi tanárának, a magyar és a nemzetközi szerves preparatív kémia kiemelkedő személyiségének ítélte a Magyar Tudományos Akadémia.

Rábai professzor 1973-tól az ELTE oktatója, kutatási területét a kén- és fluororganikus kémia, fluorkémia, fluorofilitás, optikai elválasztás, elválasztástudomány, katalízis, nanoklaszterek, szerves szintézisek és reakciók jelentik. A 90-es évek elején társ-kidolgozója a fluoros kétfázisú rendszer koncepciónak és aktív részese a nemzetközi fluoros kémiai kutatási terület kialakitásának. Kiemelten foglalkozik hatékony preparatív stratégiák és eljárások kidolgozásával új fluorvegyületek előállítására, a specifikus fluorofilitás és fluorosság fogalmának definiálásával, továbbá egyszerű modell kidolgozásával a fluorofilitás előrejelzésére. Az első magyar fluoros kémiai kutatócsoport megalapítója és vezetője, az ELTE TTK Kémiai Intézet szerves szintézisek laboratórium vezetője. 

A díj alapításáról 1983-ban, Zemplén Géza vegyész születésének századik évfordulóján határoztak. Odaítélésével a legkiválóbb szerves kémiai eredményeket jutalmazzák. Rábai József 2016 decemberében veszi át az elismerést és tart eredményeiről tudományos előadást.

A Zemplén Géza-díj korábbi díjazottai