Az "okosság" nem a városok kiváltsága

2021.01.29.
Az
Határon átnyúló projektre nyert támogatást az ELTE Regionális Tudományi Tanszék és a Kassai Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Kar, az Interindustria Tudásközpont Alapítvány konzorciumvezetésével. A szakemberek a legújabb technológiák terjesztésével kívánják vonzóbbá tenni a fenntartható vidéki életet és javítani a vidéki települések szolgáltatásait.

A projekt alapkoncepciója, hogy az "okosság" (smart) nem a városok kiváltsága; a fenntartható jólét vidéken is elérhető a legújabb technológiák alkalmazásával. Ehhez a helyi közösségeket kell fejleszteni és bekapcsolni a globális, egyre jobban digitalizálódó világba. A sikeres előprojekt eredményei alapján két fő tevékenységcsoport megvalósítása került tervbe: az Okos Falu határon átnyúló szolgáltatások és az Okos Falu tudástranszfer.

A fő cél a vidéki települések okossá válásának támogatása konkrét határon-átnyúló szolgáltatások fejlesztésén keresztül. Ezt szolgálja a kifejlesztendő Jó Gyakorlatok Katalógusán alapuló Smart Falu Iránytű, bemutatva, hogy

a falvak milyen eszközökkel és tevékenységekkel lehetnek "okosak" lépésről lépésre.

Emellett az Okos Adatbázis és Helpdesk egyablakos ügyintézésként egy helyen tesz elérhetővé minden lényeges és aktuális információt, összekapcsolva a falvakat a releváns lehetőségekkel és a kompetens tanácsadókkal egyaránt.

A kifejlesztett szolgáltatások alapján valósul meg a falvakba irányuló tudástranszfer, amelynek célcsoportjai a helyi közösségek: a helyi intézmények, döntéshozók, civil és gazdasági szervezetek az Okos Falu pilot kurzusok és az Okos Akadémiák esetében, a helyi lakosság pedig a Mobil IKT Központ tréningjei, a Térségi Virág Mozgalom tanulmányútjai és a Településfejlesztési Hackathon verseny esetében.

Záró lépésként a falvak fejlődésének mérésére és összehasonlítására új, motivációs szolgáltatás kifejlesztése és bevezetése történik meg az Okos Falu Díj formájában, amely a szlovák-magyar partnerek által közösen kidolgozott és tesztelt Okos Falu Indikátor Rendszeren nyugszik.

A "Smart Communities 2.0 – How to be smart in the countyside?" projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyert 178 ezer eurós támogatást, 2020. október 1. és 2022. január 31. között valósul meg.

Forrás: ELTE TTK