Az oktatás korproblémái

Az oktatás korproblémái
11/10

2016. november 10. 10:00

MTA Székház, Felolvasóterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

11/10

2016. november 10. 10:00 -

MTA Székház, Felolvasóterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


2016. november 10-én interdiszciplináris ülésnapot rendeznek a Magyar Tudományos Akadémián Az oktatás korproblémái címmel a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az eseményen számos oktató veszt részt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karáról, többek között Hunyady György, Halász Gábor, Felvinczi Katalin és Stéger Csilla.

Az oktatás ügye a hazai közfigyelem előterébe került, problémáinak jelentős része – a lokális feszültségeken is túl – sokoldalú tudományos elemzés tárgya lehet itthon és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A Filozófiai és Történettudományok Osztálya egy olyan interdiszciplináris jellegű ülésnapot tervezett és szervezett, amely a kérdéskör nemzetközi összefüggéseit, társadalmi feltételeit, az iskola hatékonyságát mind figyelembe veszi, nem feledkezve meg olyan kardinális kérdésekről, hogy mi a tudás természete, hogyan változnak a művelődés eszményei, a tudás alakulásában hogyan játszanak közre pszichológiai – kognitív és affektív – mechanizmusok. A központi rendezvényhez – amint ezt a program mutatja – szatellitrendezvények kapcsolódnak Szegeden, Debrecenben és az ELTE-n is. A témákban gazdag program célja, hogy megmutassa, a neveléstudománynak és társtudományainak van megalapozott és orientáló mondanivalója az oktatás aktuális és perspektivikus ügyeiről.

A résztvevők négy szekció előadásait valamint egy kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg az oktatást érintő kurrens témákról.

MTA