Az Önkéntesség Magyarországi Éve

2021.02.09.
Az Önkéntesség Magyarországi Éve
Az ELTE Társadalomtudományi Kar támogatásával és aktív részvételével megvalósuló február 3-i sajtótájékoztatón a kezdeményezés célkitűzéseit számos civil szervezet, vállalati és kormányzati szereplő, valamint oktatási intézmény küldöttje ismertette.

A 2001 az Önkéntesek Nemzetközi Éve és a 2011 az Önkéntesség Európai Éve kezdeményezések mintájára Magyarország Kormánya 2021-et az Önkéntesség Magyarországi Évének nyilvánította. A kezdeményezést elindító 11 civil szervezethez számos alapítvány, egyesület, önkormányzat és piaci szereplő is csatlakozott. Az ELTE Aula Magna termében rögzített és streamelt, bemutatkozó online sajtóeseményt Rózsás Ildikó, a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató NKft. ifjúság szakértője nyitotta meg és moderálta.

Juhász Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy az egyetemi karon sok hallgató végzett és végez önkéntes tevékenységet a járványidőszakban. A Társadalomtudományi Kar számos olyan képzést indít, amely a szociális terület segítőszakmáira készíti fel a fiatalokat, vagy kutatásokon keresztül, összefüggéseiben vizsgálja az önkéntességet, ezekre az egyetemi szakokra február 15-ig lehet jelentkezni.

F. Tóth András az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója mint az év ötletgazdája és a kezdeményező csoport tagja elmondta: „Különleges lehetőséget kínál az idei Önkéntesség Magyarországi Éve arra, hogy tovább növeljük az önkéntesek számát, elsősorban a fogadó szervezetek minőségfejlesztésén keresztül. Ennek az eredményes megvalósításához számos tényező szükséges, a szervezeti kapacitások fejlesztésétől, az állami támogatási lehetőségek bővítéséig. Az év a hazai önkéntesség fejlődésének egy új időszakát indíthatja el, amihez természetesen várják minden érintett szervezet, intézmény, önkormányzat és vállalat csatlakozását.”

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kifejtette, hogy 2010. óta folyamatosan emelkedik hazánkban az önkéntesek létszáma. Az Önkéntesség Magyarországi Évének kormányzati oldalról az egyik fontos célja, hogy 2021-ben az önkéntes fogadó szervezetek bevonásával kidolgozza a 2021–2030 közötti időszak új Nemzeti Önkéntes Stratégiáját. A kezdeményezés üzenete, hogy az önkéntesség érték, hiszen „ez az egyetlen olyan tevékenység, ahol

azáltal leszünk többek, hogy másoknak adunk.”

Miklósa Erika és Gundel Takács Gábor az év nagyköveteiként személyes elköteleződésükről, az önkéntességhez való viszonyukról beszéltek. Miklósa Erika elmondta, hogy számára a legfontosabb szó az önkéntességben az adás. „Én adok, és ezért visszaadnak valamit, ami ad egy olyan töltést, amivel a művészetemet is sokkal színesebben tudom megélni, és ezzel példát mutatok a környezetemnek. Olyan pluszt ad az önkéntesség, ami kihat az életminőségre. Boldog vagyok, hogy az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 nagykövete lehetek. Önkéntesnek lenni egy életforma.” Gundel Takács Gábor hozzátette: „Ha valakinek van valami feleslege akár időből, akár tudásból, annak igen is adni kell, igenis bele kell adnia a közösbe. Annyi mindent kapunk az élettől, amit talán meg sem érdemlünk. A mi szakmánkban például Erikával kapunk egy csomó hitelességet azáltal, hogy végezzük a munkánkat – ezt a hitelességet vissza is lehet adni. Ha elértük azt, hogy az emberek odafigyelnek ránk, és elhiszik azt, amit mondunk, akkor nem csak a televíziós műsorokban és az opera színpadokon kell kinyitni a szánk, hanem akkor is, amikor vannak olyan társadalmilag fontos dolgok, amikre fel kell hívni a figyelmet, mint például az önkéntesség. Azon fogunk dolgozni ebben az évben, hogy a társadalom minden tagja a lehetőségeihez képest adni tudjon másoknak.”

Arapovics Mária, az ELTE TáTK egyetemi docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi és civil tanulmányok képzés hallgatói, a leendő közösségfejlesztők, tanulmányaik során felkészülnek az önkéntesek koordinációjára is, amire a kulturális és szociális intézményekben egyre nagyobb az igény. Az önkéntesek fogadása segíti az intézmények közösségi részvételen alapuló működését, társadalmiasítását. Aktív civilként az Önkéntesség Magyarországi Éve alkalmából, Az Élethosszig Tartó Művelődésért Alapítvány önkénteseivel, egyetemi hallgatók bevonásával szakmai blogot szerkeszt D. Babos Zsuzsannával közösen, amihez várják a szakemberek és önkéntesek csatlakozását.

A sajtótájékoztatón megosztotta gondolatait továbbá Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Bálega János, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője, Liptay Gabriella, a KPMG Hungária Kft. marketing és kommunikációs igazgatója és Vad Lilla, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány önkéntes programjainak vezetője is.

További érdekességek olvashatóak az Önkéntesség Évének honlapján.

Forrás: ELTE TáTK