Az önkizsákmányolás lélektana

2022.04.11.
Az önkizsákmányolás lélektana
Miért ártalmas a munkafüggőség? Egyáltalán mindenki függő, aki sokat dolgozik? Mit tehetnek ellene az érintettek és a hozzátartozók? Kun Bernadett új könyve arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkamánia nem hasznos szenvedély, hanem komoly következményekkel járó függőség, amivel foglalkozni kell.

Az ELTE Addiktológia Tanszék vezetője több mint tizenöt éve kutatja a szenvedélybetegségek lélektanát, doktori disszertációját a szerhasználat és az érzelmi intelligencia összefüggéseiből írta. Azóta is a viselkedési addikciókat vizsgálja, ezek közül a munkafüggőség a fő kutatási területe. Közel ötven tudományos tanulmány szerzője, ezek mellett tudományos ismeretterjesztő írásokban, interjúkban és podcastokban is foglalkozik a munka és a magánélet egyensúlyának problémájával. Kutatásairól legutóbb 2021 őszén írtunk.

Március végén megjelent könyvében először nyújt teljes kor- és kórképet erről a civilizációs betegségről. A Munkafüggők feltárja azokat az okokat, amelyek odáig vezetnek, hogy valaki a munka rabjává váljon, és kitér arra is, mi különbözteti meg a munkafüggőséget más addikcióktól, például az alkohol- vagy drogfüggőségtől. Választ keres arra a dilemmára is, miként lehet megbirkózni egy olyan szenvedéllyel, amelyet az emberek nagy része még mindig hasznos – a családot, a munkahelyet, a társadalmat – támogató jelenségként kezel.

A könyv kitűnő összefoglalója a témának, közérthetően mutatja be a szakirodalom legfrissebb eredményeit. A téma mindenkit érint, és hasznos segítség azoknak is, akik tapasztalják magukon a függőség tüneteit, vagyis hétvégén se restek válaszolni a céges üzenetekre, szoronganak attól, hogy nem tudják időben befejezni a teendőiket vagy nem hozzák ki magunkból a maximumot, esetleg a munkához fűződő viszonyuk már a családi boldogságukra is kihat.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Munkafüggők megrendelhető az az alábbi linken.

Forrás: ELTE PPK