Az öregedés kutatása kutyákon

Az öregedés kutatása kutyákon
10/09

2019. október 09. 17:15

ELTE TTK Fejér Lipót terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 0-805.)

10/09

2019. október 09. 17:15 -

ELTE TTK Fejér Lipót terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 0-805.)


Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa tart előadást a legújabb etológiai, genetikai és idegtudományi kutatások eredményeiről az "Élő adás" sorozat keretében.

A klímaváltozás, önvezető autók, szociális média, mesterséges intelligencia mellett óriási társadalmi kihívást jelent az idős emberek számának és arányának növekedése is. Csak egyetlen példa: míg a száz év felettiek száma ma ötszázezer, 2100-ban 26 millió lesz. De ki fogja gondozni az időseket? Ha nem tudunk kellő erőforrást biztosítani erre, érjük el, hogy minél többen öregedjenek problémamentesen és maradjanak önelllátóak életük végig.

Az Etológia Tanszéken folyó kutatásokban az embernél jelentősen gyorsabban, mégis hasonló módon öregedő családi kutyákat használják modellként. Viselkedési, genetikai és idegtudományi módszerekkel vizsgálják az öregedés folyamatát és keresik a lehetséges védőfaktorokat a patológiás változásokkal szemben. Mivel a kutyákat szinte minden gazda családtagnak tekinti, nem csak az emberi párhuzamok keresése, hanem az idős kutyák jólétének növelése és ezáltal a gazdák anyagi, érzelmi terheinek csökkentése is fontos cél. Az előadásban Kubinyi Enikő a legfrissebb eredményeket mutatom be, köztük két matuzsálem – 22 és 27 éves eb – speciális génváltozatait, valamint az újonnan alapított kutya agy- és szövetbank működését.

A biológia robbanásszerűen fejlődő tudománya egyre több részletet tár fel előttünk: az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig. Az Élő adás előadássorozat a biológia különféle ágai között kalandozik: célja a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredmények és a megválaszolatlan nyitott kérdések bemutatása. Előadói kutatók, akik nemcsak tudásunk mai állásáról mesélnek, hanem az odavezető útról is. Az előadások közérthető, középiskolai ismeretekkel is befogadható formában hangzanak el, ingyenesek és nyilvánosak.

Facebook