Az OTKA 2021-es támogatottjai az ELTE-n

2021.08.25.
Az OTKA 2021-es támogatottjai az ELTE-n
Egyetemünkről 40 projekt szerepel a nyertesek listáján közel 1,4 milliárd forintos támogatási összeggel, ami az országosan odaítélt támogatás 11,5%-a. A legtöbb projekt (16) a Természettudományi Karhoz kapcsolódik, de kiemelkedően szerepeltek a Bölcsészettudományi Kar (12) és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (10) kutatói is.

Az egyéni kutatókat, kutatócsoportokat célzó úgynevezett OTKA-típusú pályázati konstrukció a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak fejlődését és tudományos sikereit kívánja elősegíteni, növelve a magyar kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal februári/márciusi beadási határidővel közzétett pályázati felhívásaira 1338 projektjavaslat érkezett be összesen 46,6 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. A pályázati felhívások az idei évben is nagy érdeklődésre tartottak számot az ELTE kutatói körében. A három felhívásra összesen 158 pályázatot nyújtottak be. Ezek közül 40 projekt szerepel a nyertesek listáján közel 1,4 milliárd forintos támogatási összeggel, ami az országosan odaítélt támogatás 11,5%-a.

Támogatott ELTE-s pályázatok (táblázat)

A tematikus prioritások nélkül bármely tudományterületen végezhető ígéretes alapkutatási programok megvalósítását támogató kutatási témapályázatok keretében idén 157 új kutatási projekt indulhat, összesen 6,3 milliárd forint összegű támogatásból. Ebből 17 Egyetemünkön fog megvalósulni közel 690 468 000 forintos támogatással: 7 a BTK-n, 7 a TTK-n, 3 pedig a PPK-n.

A 12 évnél nem régebbi (2009. január 1-jét követően megszerzett) tudományos fokozattal rendelkező kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló kutatást. A pályázat keretében 109 fiatal kutató kezdhet új projektet összesen 3,82 milliárd forintos támogatással, közülük 11 indul majd az ELTE-n összesen 377 859 000 forint öszeggel: 4 a BTK-n, 3-3 a PPK-n és a TTK-n, egy pedig az IK-n.

A Posztdoktori kiválósági program a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutatókkal együttműködve Magyarországon alapozzák meg és építsék fel kutatói karrierjüket. A felhívás 1,86 milliárd forintos keretösszegéből a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 71 kutató, közülük 12 ELTE kutatóhellyel nyert három évre a kutatói bért, valamint kutatásához kapcsolódó költségeket biztosító támogatást, összesen 309 579 forintot. A nyertesek közül 6 a TTK-n, 4 a PPK-n, 1-1 pedig az ÁJK-n és a BTK-n dolgozik majd.

Forrás: ELTE Pályázati Központ