Az OTKA 2023-as támogatottjai az ELTE-n

2023.11.27.
Az OTKA 2023-as támogatottjai az ELTE-n
Egyetemünkről 37 projekt nyert összesen több mint 1,3 milliárd forintos támogatást, ami az országosan odaítélt támogatás 10%-a. A legtöbb induló kutatás a Természettudományi Karhoz (24) kapcsolódik, de kiemelkedően szerepeltek a Bölcsészettudományi Kar (6) és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (6) kutatói is.

Az egyéni kutatókat, kutatócsoportokat célzó OTKA-típusú pályázati konstrukció a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak fejlődését és tudományos sikereit kívánja elősegíteni, növelve a magyar kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal májusi beadási határidővel közzétett pályázati felhívására 1373 projektjavaslat érkezett be, összesen 52,37 milliárd forintnyi támogatási igénnyel.

A négy felhívásra az ELTE kutatói 153 pályázatot nyújtottak be, ezek közül 37-t támogat az NKFIH, összesen több mint 1,3 milliárd forintos támogatási összeggel – ez az országosan odaítélt támogatás 10%-a.

A tematikus prioritások nélkül bármely tudományterületen végezhető ígéretes alapkutatási programok megvalósítását támogató kutatási témapályázatok keretében idén 183 új kutatási projekt indulhat, összesen közel 7,5 milliárd forint összegű támogatásból. Ebből 19 egyetemünkön fog megvalósulni közel 763 644 000 forintos támogatással: 12 a TTK-n, 2 a BTK-n, 4 a PPK-n és 1 az IK-n.

A 12 évnél nem régebbi (2011. január 1-jét követően megszerzett) tudományos fokozattal rendelkező kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló kutatást. A pályázat keretében 87 fiatal kutató kezdhet új projektet összesen 3,5 milliárd forintos támogatással, közülük 7 indul majd az ELTE-n összesen 278 776 000 forint összeggel: 4 a TTK-n, 2 a BTK-n és 1 a PPK-n.

Posztdoktori kiválósági program a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutatókkal együttműködve Magyarországon alapozzák meg és építsék fel kutatói karrierjüket. A felhívás 2,6 milliárd forintos keretösszegéből a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 89 kutató, közülük 10 ELTE kutatóhellyel nyert három évre a kutatói bért, valamint kutatásához kapcsolódó költségeket biztosító támogatást, összesen 294 851 000 forintot. A nyertesek közül nyolcan a TTK-n, ketten a BTK-n, egy ember pedig a PPK-n dolgoznak majd.

A hazai kutatócsoportok és szlovén partnerek együttműködését ösztönző nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat felhívására 28 érvényes pályázat érkezett közel 1 milliárd forint támogatási igénnyel. Az NKFI Hivatal, illetve a Slovenian Research and Innovation Agency (ARIS) értékelése alapján 7 projektjavaslat összesen 247 millió forint támogatást nyert el. Közülük egy projekt valósul meg az ELTE BTK-n 34 449 000 forint támogatási összegből.

A nyertesek listáját az alábbi linken tekintheti meg.