Az oxitocin és az első érintések

2013.10.02.
Az oxitocin és az első érintések

Rögtön a születést követően az újszülött édesanyjával való közvetlen testkontaktusa növeli az érzelmi kötődést, mely folyamatért a szülés megindulásában is szerepet játszó oxitocin nevű hormonhatású vegyület felelős – derült ki „A szülés-születés minősége a pszichológus szemével” című előadáson, melyet 2013. szeptember 30-án Varga Katalin, az Affektív Pszichológia Tanszék egyetemi docense tartott a Pszichológiáról Mindenkinek rendezvénysorozat keretein belül.

Régóta ismert, hogy az oxitocin – melyet az agy egyik evolúciós központja, a hipotalamusz termel – felelős a szülés folyamata során a méhizomzat összehúzódásának elősegítéséért, illetve szoptatás során a tejkilövellés serkentéséért. Az idegtudósok és a pszichológusok azonban eddig sosem ismert, a társas viselkedésben játszott szerepét is felfedezték nemrégiben. Az oxitocin ugyanis amellett, hogy megnyugtat, elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a szorongást, oldja a stresszt és a fájdalmat, hatására erősödik a bizalom és a kötődés is. Utóbbi miatt válik kiemelten fontossá, hogy közvetlenül a szülés után a babát ne vigyék el azonnal anyja mellől, hanem fektessék mellkasára, hagyják, hogy csupasz bőrfelületen érintkezzenek, a testi kontaktus ugyanis növeli az oxitocin szintet, mely egy hormonkoktél részeként eksztatikus állapotot tud létrehozni. Ez a koraszülött ellátásnál is különösen fontos; kedvezően hat, ha az inkubátor helyett akár az apa mellkasára helyezik a babákat – ez már nálunk is egyre gyakoribb Varga Katalin szerint.

Az egyetemi docens elmondta, hogy arra az esetre, ha az oxitocin nem működne a már említett módon, nem alakulna ki ez az „ideális” állapot, Vincent du Vigneaud 1955-ben létrehozta a szintetikus oxitocint – a biokémikust munkájáért Nobel-díjjal jutalmazták. Felfedezésének életmentő hatása is van, hiszen kontrollálhatatlan vérzésnél segít a méh összehúzódásában. Varga Katalin előadása szerint az oxitocinnak jelentős szerepe van az anyai ösztönök kialakulásában és az utódgondozásban is – ezt több állatokon végzett kísérlet bizonyította. Tehát nemcsak a viselkedésre, hanem az érzelmekre is hat. A tudósok az oxitocin új hatásának megismerését követően a jövőben arra keresnek válaszokat, hogyan lehetne a gyógyászatban, a szociális viselkedési zavarokat, vagy az autizmust kezelni vele.

A Magyar Pszichológiai Társaság által szervezett a Pszichológiáról Mindenkinek ingyenesen látogatható rendezvénysorozat előadója, Varga Katalin nemcsak az Affektív Pszichológia Tanszék egyetemi docenseként, hanem az Aktív Szülés Program kuratóriumi tagja, a Magyar Hipnózis Egyesület elnökeként is tevékenykedik.