Az utolsó nyár

2024.06.11.
Az utolsó nyár
Ablonczy Balázs új kötete a második világháború alatti magyar mindennapokat és társadalmi reakciókat vizsgálja a hadi események mögött.

A második világháború a magyar társadalom jelentős részének tudatában ma is nagyrészt 1944-45-öt jelenti, a front átvonulását, a bombázásokat, az erőszakot, a deportálásokat, Budapest ostromát. Ennek megfelelően elsősorban a hadtörténetre és a politikatörténetre összpontosító feldolgozások készültek az időszakról. Az utolsó nyár. Magyarország, 1944 című könyvében Ablonczy Balázs,  az ELTE BTK habilitált egyetemi docense a hadi események mögé tekint.

Miközben a szövetségesek partra szállnak Normandiában és Provence-ban, kezükre jut Párizs és Róma, Varsó és Szlovákia felkel a németek ellen, Románia pedig átáll, addig Magyarország lakosai vidékre mennek, élelmiszerjegyeket pecsételtetnek, ásnak és főleg sokat gyalogolnak. Hogyan élik meg ezt a három hónapot egészen addig, amikor 1944. augusztus végén a szovjet csapatok elfoglalják az első magyarországi falut, a háromszéki Sósmezőt? A német megszállással hatalomra jutott Sztójay-kormány és a körülötte lévő politikusok, értelmiségiek hogyan képzelik el az ő országukat? Mit terveznek, és mi valósul meg ebből? És vajon dobáltak-e a szövetséges repülők robbanó játékokat, engedelmeskedtek-e a lakók egy női légóparancsnoknak, és mihez kezdtek a székelyek egy tevével? Abloncy könyvében azt kutatja, mi történt Magyarországon abban a három nyári hónapban, amikor hirtelen felgyorsult a történelem kereke. Hogyan éltek az emberek a hétköznapokban, hogyan vészelték át a bombázásokat, a kiürítéseket, mi módon látták el magukat és családjukat.

Ablonczy Balázs történész, az ELTE Művelődéstörténeti Tanszék habilitált egyetemi docense, a HUN-REN Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, korábban az MTA "Lendület"-pályázatán támogatott Trianon 100 kutatócsoport vezetője. Kutatási területe a két világháború közötti Magyarország története.