Balázs Judit a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke

2020.02.05.
Balázs Judit a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke
Az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára új tisztségében a humánus és korszerű pszichiátriai betegellátás érdekében fog dolgozni.

„Életutak a pszichiátriában” címmel január végén tartotta idei vándorgyűlését a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT). A független szakmai szervezet rendezvényén több mint 1200-an vettek részt, a programban a szűken értelmezett orvosi kérdések mellett a társszakmák témakörei is szerepeltek. A vándorgyűlésen vette át teljes jogkörrel az MPT elnöki pozícióját Balázs Judit, az ELTE PPK Pszichológiai Intézet Klinikai- és Gyermekpszichológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a PPK Gyermekkori Pszichés Zavarok Kutatócsoportjának vezetője, akinek személyében elsőként került női elnök a társaság élére.

Balázs Judit elnökként fő céljának tekinti a pszichiátriai betegségekkel és betegekkel kapcsolatos előítéletek és megbélyegzés elleni küzdelmet, illetve a humánus, korszerű, magas szintű pszichiátriai betegellátás megteremtését. Úgy véli, még sok a tennivaló annak érdekében, hogy

a mentális betegségek kezelésével kapcsolatban ne a zárt osztály, a tébolyda jusson az emberek eszébe,

elkerülhető legyen az érintettek – beleértve a paciensek és a szakemberek – stigmatizálása. Ha nem kínos pszichológushoz, pszichitárhez fordulni akkor, a szakemberek az utóbbi évtizedek kutatási eredményeinek köszönhetően képesek olyan intézményen kívüli, ambuláns terápiák alkalmazására, amelyek gyógyítják a betegségeket és jelentősen javítják az érintettek és környezetük, hozzátartozóik életminőségét – fogalmazott.

Az MPT vezetése mint a szakma független választott testülete rendszeresen megfogalmazza és közzé teszi álláspontját szakmai és szakpolitikai kérdésekben is, hozzájárulva ezzel az európai közegbe ágyazott, kutatásokra épülő magas színvonalú hazai pszichiátriai ellátás megteremtéséhez.

Forrás: ELTE PPK