Báldy Péter kapta idén a NAIH ezüst emlékérmét

2021.02.01.
Báldy Péter kapta idén a NAIH ezüst emlékérmét
Az ELTE Jogi Továbbképző Intézet igazgatóhelyettesét az adatvédelmi szakjogászképzés megszervezéséért és a személyes adatok védelméhez fűződő jogi ismeretek népszerűsítéséért tüntették ki, Fülöp Réka, az ÁJK hallgatója pedig az információs jogokkal kapcsolatos tudományos pályázat felsőoktatási kategóriájának nyerteseként vehetett át elismerést.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2012-ben alapított emlékérmet az adatvédelem és az információszabadság területén kiemelkedő munkát végző szakemberek elismerésére. A díjat évente három személynek ítélik oda, egyet az adatvédelem, egyet az információszabadság napján adnak át, a harmadikat pedig olyan külföldi személy kaphatja, aki az adatvédelem, illetve az információszabadság terén kimagasló tevékenységet folytatott.

Az adatvédelmi kitüntetést január 28-án Báldy Péter, az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének igazgatóhelyettese vehette át az adatbiztonsági és adatvédelmi jogi szakokleveles szakember és szakjogász képzések megszervezése kapcsán végzett kiemelkedő munkájáért, valamint a személyes adatok védelméhez fűződő jogi ismeretek népszerűsítése, terjesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Az ELTE 2014-ben, az országban elsőként indított képzést jogászoknak és nem jogászoknak egyaránt, hogy a NAIH gyakorlatára építve felkészítse őket az adatbiztonság, adatvédelem, információszabadság, illetve a köz- és magánszféra adatkezelése területén felmerülő jogi problémák felismerésére, kezelésére, a hatósági-, illetve a peres és nemperes eljárások szakszerű vitelére. A gyorsan népszerűvé váló kétféléves képzéseken mára évente közel százan vesznek részt. 

Az Európa Tanács 108. számú Egyezménye aláírásának január 28-i, 40. évfordulója alkalmából a NAIH pályázati felhívást tett közzé diákok számára az információs jogokkal kapcsolatos tudományos pályaművek beadására. Felsőoktatási kategóriában a legjobbnak járó díjat Fülöp Réka, az ELTE ÁJK hallgatója a Személyes adatok védelme az interneten különös tekintettel azok vagyonjogi helyzetére című jogi tanulmányával kapta meg. Az értekezés fókuszában a személyes adatok forgalomképessége, „vagyon-jogiasítási” lehetőségei állnak. Konzulense Báldy Péter volt.