Barangolások a Himalája kis államaiban

Barangolások a Himalája kis államaiban
05/05

2021. május 05. 20:00

online

05/05

2021. május 05. 20:00 -

online


Móga János, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék egyetemi docense tart előadást Nepálról és Bhutánról az ELTE Földrajzos Klub és Magyar Földrajzi Társaság szervezésében.

A Himalája vonulatai között több kis állam (Kashmir, Ladakh, Nepál, Sikkim, Bhután stb.) alakult ki az elmúlt évszázadokban, ezek közül napjainkra csak kettő, Nepál és Bhután maradt független állam. Nepál a legtöbb ember számára egyenlő a Himalájával, hisz a legtöbb „nyolcezres” ott található, köztük a Föld legmagasabb hegye, a Mount Everest. Nepál azonban sokkal több, mint egy hegyi ország, területén találkozik az északi buddhizmus (lámaizmus) és a hinduizmus, amely vallások kölcsönösen hatottak egymásra. Semmi máshoz nem hasonlítható csodálatos kulturális örökséget mondhat magának az ”Élő Istennő” országa, ahol nem csak őt, de sok más isten kultuszát is buzgón követik az ország különböző etnikai csoportokhoz tartozó lakói. Az ország déli része ma még érintetlen dzsungel, amely a terjeszkedő civilizációtól veszélyeztetett vadak – tigris, indiai orrszarvú, a vizekben aligátor és gaviál, vörös vagy kis panda – utolsó menedékei.

Bhutánt, az Assami-Himalája rejtélyes és rejtőzködő kis királyságát, a ”Kilenc Mennydörgő Sárkány” országát az 1950-es években még feudális viszonyok jellemezték, ma is féltve őrzi hagyományait, meghökkentő szokásait. Bhután a tibeti eredetű vadzsrajána, avagy tantrikus buddhizmus egyik utolsó mentsvára, ahol a kolostorok néha nagyobbak, mint az a település, amelyhez tartoznak. Bhután a világ egyetlen országa, amelynek királya és kormánya – az alkotmányban is deklaráltan – azért dolgozik, hogy a bhutáni emberek boldogok, illetve még boldogabbak legyenek. Az általuk kialakított ”Bruttó Nemzeti Boldogság” koncepció lényege, hogy egy ország fejlődése nem csak anyagi javakban, termelésben és fogyasztásban, azaz nem csak a GDP-vel legyen mérhető, hanem a szellemi javakkal.

Link a Facebook-eseménynél