Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (BGGYK)

2022.09.29.
Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (BGGYK)

2022. OKTÓBER 14.

10.00 – 11.00

Autizmussal élő emberek digitális támogatása: a DATA rendszer 

A karon folyó kutatási és fejlesztési munka egyik példája a DATA rendszer (Digitális Autonómia-Támogatás az Autizmus spektrumon). Ez a mobiltelefonon vagy tableten futó alkalmazásból és egy számítógépen használható webes tervezőfelületből álló rendszer a mindennapi tevékenységek minél önállóbb elvégzésében nyújthat segítséget. Az előadás bemutatja azokat a stratégiákat, amelyek bizonyítottan támogatják az autizmussal élő embereket, közöttük a digitális platformon futó lehetőségeket is. Mire szolgál és hogyan működik ez a rendszer? Az előadás kitér arra is, hogy a bárczis hallgatók milyen formában csatlakoztak a kutatási, fejlesztési folyamathoz, és mit köszönhetünk nekik.

Előadó: Bertók Csilla mesteroktató
Helyszín: A épület 330.


Nem csalás, nem ámítás

Mit nevezünk evidenciaalapú megközelítésnek, és kiben, miben bízik, aki e módszerek híve? Hogyan vizsgálható objektív módon egy fejlesztő vagy gyógyító módszer hatása és eredményessége? Honnan ismerjük fel a kutatásmódszertani szempontból korrekt vizsgálatot? Az előadó ezeket a kérdéseket járja körül, majd közös kísérlettervezésre invitálja a vállalkozó kedvű résztvevőket.  

Előadó: Víg Julianna egyetemi adjunktus
Helyszín: C épület alagsor 168.

11.00 – 12.00

Művészet és részvétel

A művészet lehet mindenkié, lehet részvételi jellegű. Jól választott művészeti módszerek segítségével kapcsolódni lehet egymáshoz. "Jégtörő", kapcsolatépítő, részvételi jellegű művészeti módszerek elméletben és gyakorlatban.

Előadó: Kiss Virág egyetemi adjunktus
Helyszín: C épület alagsor 168.

13.00 – 14.00

Szemléletformáló workshop és hallgatói élménybeszámoló

Kötetlen beszélgetés a bárczis hallgatói életről. Milyen kulturális és szabadidős programokkal, kollégiumi lehetőségekkel találkozhatnak a leendő elsőévesek? Milyen továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségek vannak gyógypedagógusként? Személyes hallgatói beszámolók, vélemények a karról, a kurzusokról, a szakirányokról. Szemléletformáló játékok: vak twister, vak activity, szájjal festés.

Előadók: a Hallgatói Önkormányzat tagjai
Helyszín: A épület 330.