Bartók műveinek kritikai összkiadása

Bartók műveinek kritikai összkiadása
05/30

2019. május 30. 19:00

MTA Nyelvtudományi Intézet Előadóterem (1068 Budapest, Benczúr utca 33., fszt.)

05/30

2019. május 30. 19:00 -

MTA Nyelvtudományi Intézet Előadóterem (1068 Budapest, Benczúr utca 33., fszt.)


A Fiatal Kutatók Klubjának következő alkalmán Kerékfy Márton tart előadást a közreadói munka folyamatáról és az új kritikai kiadás felépítéséről.

Több mint három évtizedes előkészítő munka után 2016-ban végre megkezdődhetett Bartók Béla zeneműveinek kritikai összkiadása, amelynek első három kötete azóta már meg is jelent. Az előadás bemutatja a 48 kötetes sorozat felépítését és koncepcióját, majd a soron következő, Bartók kórusműveit tartalmazó kötet példáján keresztül bepillantást nyújt a közreadói munka folyamatába, problémáiba és eredményeibe.

Kerékfy Márton (1981) zenetörténész és zeneszerző, az MTA BTK ZTI tudományos munkatársa, a Bartók-összkiadás szerkesztőségének tagja és az Editio Musica Budapest főszerkesztője. Fő kutatási területe Bartók és Ligeti György zenéje; tanulmányai magyar, angol és német nyelvű folyóiratokban, tanulmánykötetekben jelentek meg. 2010-ben magyarra fordította és közreadta Ligeti válogatott írásait, 2017-ben társszerkesztője volt egy angol nyelvű Ligeti-tanulmánykötetnek, 2018-ban pedig monográfiát jelentetett meg Népzene és nosztalgia Ligeti György zenéjében címmel. 2019 áprilisa óta a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöke.

Aki biztosan szeretne értesülni az aktuális előadásokról, iratkozzon fel a FIKUK levelezőlistájára, illetve jelentkezzen a zárt facebook-csoportba. Előzetes regisztráció nem szükséges, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Fiatal Kutatók Klubja (FIKUK) keretében az Akadémia fiatal munkatársai havonta egyszer tudománynépszerűsítő előadást tartanak az intézetükben folyó munkáról és saját kutatásukról. Az előadást kötetlen beszélgetés követi.