Békaszonett és ZH-kupac

2019.07.09.
Békaszonett és ZH-kupac
Gulyásfőzéssel, sárkányhajózással és kenuzással töltötte a sportnapot a BEAC Sportpályázatán nyertes Meteorológiai Tanszék a Vízisporttelepen.

Idén már a 4. Meteorológus Vízinapot rendezhette meg a TTK Meteorológiai Tanszék a BEAC Sportpályázatának köszönhetően. A minden tekintetben felhőtlen sportnapról Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus számolt be a tanszék honlapján:

"Ahogy tavaly, idén is sikerült elsőre szép napot választani a Meteorológus Vízinaphoz. Talán túlságosan is: a hét legmelegebb, legkevésbé felhős hétköznapját találtuk meg. A hőség miatt a délelőtt inkább társasjátékozással és gulyásfőzéssel telt, csak egyetlen hajó merészkedett ki a vízre a sárkányhajózás előtt. A főzés mellett a legkisebbek is lekötötték a „fölnőttek” figyelmét labdázással és a környék felfedezésével. Habár a tavalyi tapasztalatok alapján idén a tűzrakásra felkészültebbek voltunk, a gyújtáshoz használt biztonsági gyufa túl biztonságosnak bizonyult, és csak bő 45 perc után sikerült lángra lobbantani a farakást, jó néhány maroknyi száraz fű, frissen gyűjtött, ropogós rőzse és pár 5 évvel ezelőtti ZH-kupac segítségével  – az ebéd délre mégis elkészült.

Közben az utolsó hallgatók is megérkeztek és vízre tehettük a sárkányt. Talán most először sikerült zökkenőmentesen a művelet. Miután a sárkány feje és farka is a helyére került, elindultunk. Az első pár percben még mindenki együtt húzott, de aztán szét-szétesett a ritmus, életszerűbb lett a sárkány "lábainak" mozgása. Az egyórás evezés után az időközben elkészült, forró gulyás várta a társaságot. Idén a pályázat keretében a Dényi Bt.-nek köszönhetően édes és sós sütemények egészítették ki a közösen főzött levest. Kis pihenőt követően a tűző nap ellenére még volt a társaságnak annyi energiája, hogy kenuzni induljon. Ekkor már a kevésbé tapasztaltak egyedül is hajóba mertek szállni, aminek meg is lett a következménye: nem csak hosszában, hanem keresztben is sikerült a Dunán evezni – szerencsére nem voltak sokan a vízen.

A sporttelep környéke folyamatosan fejlődik, de a természet közelsége a vízen továbbra hiánytalanul érzékelhető. A soroksári-ráckevei Duna-ág két zsilip között helyezkedik el, ami biztosítja a nyugodt vizet és természet megóvásában is nagy szerepe van. Az ELTE Vízisporttelep stégének közelében folyamatosan kuruttyolnak a békák. Kicsit lejjebb evezve, a Dunán megszokott kacsákon kívül hattyúcsaládok, szárcsák, szürke gémek tarkítják a nádas védelmét kereső szárnyas élővilágot. A vízi lények sem maradtak el, a vízből ki-ki ugráló halakon kívül uszadék fán sütkérező teknőst is láttunk. Útközben sajnos egy-egy műanyag doboz is szembejött, amit kihorgásztunk és a parton ment a szelektív gyűjtőbe.

A szép idő magában hordozta a leégés veszélyét is. A hallgatók és oktatók többségén meglátszott a vizsgaidőszak napmentessége, így alapos napvédelemre volt szükség. Ennek ellenére sokan leégtek, nem lehet elégszer elmondani, hogy naponta többször kell a naptejet használni. De a szabadban töltött időnek köszönhetően már nem világított annyira a társaság a hazafelé vezető úton.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a BEAC sportpályázatának, hogy ismét kellemes napot tölthettünk el a Vízisporttelepen. Csak ajánlani tudjuk másoknak is, akár rendes fizetős körülmények között is bőven megéri kimenni.”

Forrás: BEAC