Beköltözhettek a hallgatók a Márton Áron Szakkollégium felújított épületébe

2022.02.15.
Beköltözhettek a hallgatók a Márton Áron Szakkollégium felújított épületébe
2022. február 15-én adták át a Márton Áron Kollégium és Szakkollégium felújított épületét: a kívül-belül megújult létesítményben 518 férőhelyet alakítottak ki kétágyas fürdőszobás szobákban, 5 családbarát apartman is létrejött, új bútorok és háztartási eszközök, gépek, valamint teljeskörűen felújított konyha biztosítják a hallgatók kényelmét.

Az átadó ünnepségen Borhy László, az ELTE rektora a kollégiumi évek különlegességét, a falak között született barátságok megtartó erejét hangsúlyozva elmondta: elengedhetetlen és fontos feladat, hogy a színvonalas oktatás mellett korszerű és kényelmes körülmények várják az egyetemi hallgatókat. Palkovics László Márton Áron szavait – „minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni” – ajánlotta a közönség figyelmébe. Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte, a folyamatos fejlesztések is jelzik, hogy jó helyre került a Márton Áron Szakkollégium 2016-ban. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta: a kollégium felújítása része annak a 2015-ben elindult fejlesztésnek, amelynek eredményeképpen a hallgatók a 21. század követelményeinek megfelelő elhelyezést kaphatnak és színvonalas közösségi terekben élhetnek az ELTE valamennyi kollégiumában.

A több mint öt milliárd forintból megvalósuló projekt keretében a B épület új külső és belső nyílászárókat kapott, homlokzatát és zárófödémét hőszigetelték, kicserélték a gépészeti berendezéseket, a kazáncsere mellett új, szabályozható hőleadók kerültek az épület összes helyiségébe. Az elektromos hálózat szintén komplett felújításon esett át, valamint korszerűsítették a teljes informatikai hálózatot is. A saját fürdős szobákon és a korszerű konyhákon kívül a közlekedőterületek és a közös helyiségek is megújultak. Kiemelt szempont volt, hogy a hallgatókat akadálymentesített szobák is szolgálják, a jelenlegi ütemben 10 ilyen szoba készült el. Az épületet az elmúlt hónapokban új bútorokkal rendezték be, a kollégisták számos háztartási eszközzel is gazdagodtak.

Balról jobbra: Fejes István, a Márton Áron Szakkollégium vezetője; Varga Réka, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke; Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter; Borhy László, az ELTE rektora és Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja. 

A kollégium felújítását még egy 2016-os kormányrendelet irányozta elő, az 1684/2021. (IX. 29.) Korm. határozatban 7,8 milliárd forintos összeget különítettek el a beruházás megvalósítására. A felújítási projekt folytatódik, a várhatóan ez év végéig zajló II. ütemben megújulnak az „A”, „C” és „E” épületek, valamint a tornaterem és a karbantartó egységek is.  A „C” épületben teljesen új fürdőszobás szobákban 470 további kollégiumi férőhelyet alakítanak ki, ezen kívül betegszoba, valamint közösségi, irodai és kiszolgáló helyiségek állnak majd a hallgatók rendelkezésére.

Az elmúlt években a teljes felújítással érintett ELTE-s kollégiumokban 31 113 m2-en 1893 férőhely született újjá, a ráfordítások összege mintegy 16,5 milliárd forintot tett ki.  A részleges felújítások során 11 592 m2-en 664 férőhely vált korszerűbbé és élhetőbbé 816,9 millió forint értékben. A 45 millió forintból megvalósított bútorzatcsere pedig 1335 kollégiumi férőhelyet érintett. A fejlesztések és a felújításoknak köszönhető, hogy míg öt évvel ezelőtt az ELTE hallgatóinak kínált férőhelyek mindössze 20 százaléka tartozott a jogszabályok szerint meghatározott legmagasabb minőségű kategóriába, jelenleg már minden második férőhely ebbe a szekcióba sorolható.

Az utóbbi évek nagyszabású kollégiumi fejlesztéseiről az alábbi linken olvashat.