Bélbaktériumok szerepe a daganatok gyógyításában

2020.09.09.
Bélbaktériumok szerepe a daganatok gyógyításában
Az ELTE TTK kutatói kimutatták, hogy a bélrendszerben található baktériumokat fertőző bakteriofág vírusok hatással vannak az immunválasz kialakulására.

Számos friss tanulmányban kimutatták már, hogy a bélmikrobáknak hatása van olyan széles körűen alkalmazott tumorterápiákra, mint például a kemoterápia vagy bizonyos immunterápiák. Ezek a vizsgálatok kiemelik a mikrobák terápiás lehetőségét a daganatos megbetegedések gyógyításában.

Papp Krisztián és Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék és a FIEK Bioinformatikai Kutatócsoport kutatói nemzetközi együttműködés keretében egereken végzett kísérletekben azt találták, hogy a bélben gyakran megtalálható Enterococcus nemzetségbe tartozó baktériumokat fertőző bakteriofág vírusnak hatása van a rákellenes immunterápia eredményességére. A felfedezés a későbbiekben akár klinikai gyakorlatba is átültethető lehet.

Korábban már mások is feltételezték, hogy a bél mikrobái olyan memória T-sejteket indukálnak, melyek felismernek bizonyos tumor antigéneket, de ennek mechanizmusa idáig ismeretlen volt. A rangos Science-ben most megjelent tanulmány bizonyítja, hogy egy a bélben élő baktériumokat fertőző bakteriofág olyan immunválaszt vált ki, amely segíti a tumorellenes terápiát. Egerekben ez a speciális bakeriofágot tartalmazó baktérium hatékonynak bizonyult a tumor kezelésében, az emberi mintákban pedig a bakteriofág jelenléte javította a túlélési esélyeket immunterápiát követően.

Forrás: ELTE TTK
Borítókép: phys.org